A baranyai térség a művészetek vonzásában

Szilléry Éva
2019. 05. 14. 13:18
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hét domb ölelésében fekvő Komlóra azért érdemes szeptemberben elmenni, mert olyan találkozót rendeznek ott, ahol az amatőr és a profi filmesek jelenléte hangsúlyozottabban érvényesül, mint egyéb filmes mustrákon.

A harmadik évébe lépő fesztivál küldetéséről és a baranyai térség koncepciózus kulturális felkarolásáról a régió fellendítésében elkötelezett Hoppál Péter volt kulturális államtitkárt, országgyűlési képviselőt kérdeztük az esemény tegnapi sajtótájékoztatóján.

– A Komlói Amatőr Színházi Találkozó (KASZT) és a Hét Domb Filmfesztivál szervezői államtitkárságom idején megtaláltak engem. Olyan lelkes szervezők, akik addigra már évtizednyi távlatban dédelgették kiforrott terveiket. A KASZT öt év alatt a Kárpát-medence legrangosabb amatőr színházi szemléjévé fejlődött, és ez elsősorban a szakma érdeklődésének tudható be – mutatott rá Hoppál Péter.

Mint mondta, ehhez jó zsűrit kell választani, színvonalas alkotókat kell meghívni és megfelelő helyszínt kell találni, ahol befogadó közegre talál a rendezvény. Hozzátette, a szóban forgó két fesztivált Komló a szívébe zárta, és magas színvonalon fejleszti.

Ugyancsak az ő államtitkársága idején alakult meg az Ormánság területén a BŐKÖZ fesztivál, a nagykorúvá érett Pécsi Országos Színházi találkozó további székhelyét illetően pedig viták merültek fel.

Legnagyobb színházi mustránk indulásakor ugyanis, 2001-ben az első gondolat az utazó fesztivál ötlete volt, később a szakma döntött amellett, hogy Pécsett maradjon.

„2011 környékén merült fel ismét a helyváltoztatás igénye, a szakma javaslatára azonban maradt a baranyai megyeszékhelyen, mostanában megint előkerült ez a kérdés. Lehetséges, hogy a fesztivál szakmai reputációját erősíti, ha tesz egy kört az országban”– mondta Hoppál Péter.

A Hét Domb Filmfesztivál a teljes kortárs filmes szcénát meg tudta szólítani határon innen és túl. Magyar Ferenc fesztiváligazgató hangsúlyozta, hogy idén kitolták a jelentkezés idejét: július 15-ig várják a nevezéseket hét kategóriában.

A szeptember 9–15. között tartandó mustra zsűrijében idén Reviczky Gábor Kossuth-díjas színművész és Ternovszky Béla Balázs Béla-díjas filmrendező, valamint Thuróczy Szabolcs színművész is helyet kapott.

A fesztivál a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa szakmai együttműködésével jön létre, az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.