A barokk kor sörözőinek hangulatát is megidézik az Auer fesztiválon

A Mendelssohn Kamarazenekar immár hetedik alkalommal rendezi meg augusztus 3. és 8. között az Auer fesztivált Veszprémben a világhírű hegedűművész, zenepedagógus, Auer Lipót emlékére. A Veszprém Európa kulturális fővárosa 2023 programsorozat részeként megvalósuló esemény célja, hogy Auer szülővárosába elvigye azokat a neves művészeket, akik a nemzetközi koncertélet meghatározó szereplői.

Magyar Nemzet
2021. 07. 25. 18:20
null
Forrás: Auer fesztivál
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két Bartók Béla tematikájú hangversennyel veszi kezdetét az Auer fesztivál Veszprémben, így emlékezve a száznegyven évvel ezelőtt született zeneszerzőre. A Gárdonyi Zoltán Ifjúsági Kamarazenekar előadásában Bartók gyermekek számára komponált darabjai hangzanak el Deme Eszter művészeti vezető, karnagy vezényletével 17.30-tól a Hangvillában, míg 20 órától ugyanitt Bartók Béla és Ady Endre műveinek hatására született táncelőadást láthatunk a Forte Társulat, a Mendelssohn Kamarazenekar és a Lukács Miklós Cimbiózis Trió előadásában. A két részből álló esten zenészek, színész-táncosok a színház misztériumán keresztül világítanak rá a két művészóriás univerzumának párhuzamaira, sorsszerűségük azonosságaira.

Augusztus 4-én a Megyeházán a kamarazene műfajában lép színpadra a Fülei Balázs, Kováts Péter és Varga István alkotta Auer Trió. Műsorukban felcsendül Schubert egyszerre intim és monumentális B-dúr triója, Smetana különleges ízű g-moll triója, valamint Liszt IX. magyar rapszódiájának a szerző által készített virtuóz, sziporkázó trióváltozata is. Augusztus 5-én 17.30-tól a fiatal zeneakadémistákból alakult Korossy Kvartett koncertjén Schubert, Bartók és Haydn egy-egy műve hangzik el a Megyeháza Szent István Termében. Modern renaissance címmel az Oláh Kálmán Kvartett és a házigazda Mendelssohn Kamarazenekar ad hangversenyt 20 órától a Hangvillában. A különlegesnek ígérkező koncerten többféle dzsesszformációra és vonós-, illetve szimfonikus zenekarra készült saját szerzeményeket hallhatunk, emellett elhangzanak Oláh Kálmán „Vázlatai” Bach csellószvitjeiből és Michel Legrand-átdolgozásai is Kovács László vezényletével.

Gilles Apap hegedűművész a zárókoncerten lép fel
Fotó: Auer fesztivál

Milyen zene szólt a barokk kor sörözőiben? Milyen zenékre mulattak, milyen zenékre táncoltak? És hogyan játszhatták ezeket a zenéket, hogyan hangzott az általunk már csak kottapapírról megismerhető zenei anyag? A Barokksolistene koncertjén virtuóz énekes és hangszeres zenével elevenítik fel a barokk kor sörözőinek hangulatát augusztus 6-án 20 órától a Hangvillában. A Zenék a sörözőből című műsoruk a XVII. századi angol kocsmák életébe, zenei világába nyújt betekintést. Purcell nyitányaitól kezdve angol tengerészdalokon át a skandináv népdalokig kalauzol minket az együttes. Ráadásul nemcsak zenében, de hangulatban is ott érezhetjük magunkat a recsegős padlójú kocsmák vidám sörözős estéin.

Auer Lipót révén rivaldafénybe kerül a hegedű, így Baráti Kristóf Kossuth-díjas hegedűművész és kamarapartnere, Würtz Klára zongoraművész szonátaestjét élvezhetjük augusztus 7-én 20 órától a Hangvilla Nagytermében, ahol Beethoven-, Brahms- és Franck-dallamok csendülnek fel. Augusztus 8-án 20 órakor a fesztiválzáró gálakoncerten szintén a hegedűé lesz a főszerep, a Mendelssohn Kamarazenekar közreműködésével az improvizációival fűszerezett, különleges összeállítású hangversenyeiről ismert Gilles Apap hegedűművész lép fel a Hangvillában.

A koncertekről a fesztivál honlapján olvashatnak bővebben.

Akiért királyok és szultánok versengtek

Auer Lipót (1845–1930) hegedűművész, karmester és zenepedagógus Veszprémben látta meg a napvilágot, de pár évtized alatt a cár udvari szólóhegedűse, nemesi rangra emelt államtanácsos, a Szentpétervári Konzervatórium tanára, az Orosz Zenei Társaság igazgató-karmestere lett. Párizsban francia becsületrendet kapott, de jó barátságban volt Eugen Napóleonnal, az elűzött császár fiával is. Országok, királyok és szultánok versengtek, hogy hallhassák játékát. II. Abdul Hamid török szultán rajongással hallgatta, ahogy Oszkár svéd király is. A walesi herceg és Anglia miniszterelnöke, Gladstone egyaránt megtisztelőnek tartotta, ha találkozhatott vele. Ő alapozta meg az „orosz hegedűiskolát”, mellyel példátlan sikersorozatot indított el. Az oroszországi forradalom után az Egyesült Államok tárt karokkal fogadta: New Yorkban és Philadelphiában is tanított. Még nyolcvanévesen is fellépett a Carnegie Hall-ban. Büszkék voltak barátságára a kor legnevesebb zeneszerzői, hangszeres művészei: Csajkovszkij, Rubinstein, Sarasate, Liszt Ferenc, Rachmanyinov. Világhírű hegedűvirtuózok, köztük Mischa Elman, Efrem Zimbalist, Jascha Heifetz és Nathan Milstein került ki kezei alól. Előadóművészként Beethoven-, Mendelssohn-, Brahms- és Goldmark-interpretációival tűnt ki.

(A borítóképen a fesztivált szervező Mendelssohn Kamarazenekar látható. Forrás: Auer fesztivál)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.