A Képes Krónika gyönyörű díszmásolatát ajándékozta Ferenc pápának Sulyok Tamás

Április 25-én négyszemközti audiencián nyújtotta át Őszentségének a Képes Krónika díszmásolatát a köztársasági elnök a Vatikánban. A kötetet őrző Országos Széchényi Könyvtár büszke arra, hogy a magyar középkor egyik legfontosabb kódexének pápai címerrel megnyomott, fehér kecskebőrbe kötött hasonmás kiadása is helyet kaphatott a hivatalos államfői ajándékok között.

Forrás: OSZK2024. 04. 26. 14:00
Képes Krónika
A Képes Krónika díszes másolata. Forrás: OSZK/Bornyi Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Képes Krónika története fordulatokban gazdag. Miután 1358-ban elnyerte végleges formáját, Franciaországba került, ám 1462-re ismét Magyarországon őrizték, egyes bejegyzései Vitéz János esztergomi érsek kezétől származnak. A XVI. században Bécsbe menekítették. Az 1932-es velencei egyezménynek köszönhetően 1934-ben visszakerült Magyarországra, ahol azóta az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) őrzi – emlékeztetett közleményében a nemzeti könyvtár.

Képes Krónika
A Képes Krónika díszmásolata önmagában is műalkotás. Fotó: OSZK/Bornyi Márton

A Képes Krónika hazánk középkori történelmének egyik legfontosabb forrása. A Nagy Lajos király uralkodása idején keletkezett, gazdagon illusztrált mű megőrzött számunkra sok, eredetiben fellelhetetlen forrást. Díszítései miatt a művészettörténet-írás számára is fontos alkotás. A kódexet 39 nagyobb, további 99 iniciáléba, valamint négy medalionba foglalt kép ékesíti, emellett ornamentális díszítésekkel is ellátták, 82 lapján lapszéldísz is található.

Az OSZK 2024-ben tervezi díszes, művészi fakszimile kiadásban megjelentetni a kódexet, így a különleges pápai ajándék e sorozat első nyomata.

Schöck Gyula könyvművészt évtizedes tapasztalata segítette abban, hogy a középkori magyar történelmet és királyokat bemutató kötet reprodukciójának művészi kivitelezésében egyedülálló módon jelenítse meg és adja vissza a másolatban a műtárgy művészeti és művészettörténeti értékét. A díszmásolat színes, gazdagon aranyozott, exkluzív megjelenése jelképezi a nemzeti könyvtár kultúraközvetítő szerepét, az értékek megőrzésének és átadásának fontosságát, a magyarok hagyománytiszteletét. 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.