A palóc kézműves kultúrát bemutató kiállítás látható Budapesten

Barkók földjén címmel a palóc kézműves kultúrát bemutató kiállítás látható péntektől a Hagyományok Háza szervezésében Budapesten, a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban.

Forrás: MTI2019. 12. 05. 23:07

Barkók földjén címmel a palóc kézműves kultúrát bemutató kiállítás látható péntektől a Hagyományok Háza szervezésében Budapesten, a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban.

A Hagyományok Háza közleménye szerint a barkó népcsoport a palócok egyik zárt közössége különleges motívumvilággal, amely kulturális örökségünk része. A Hagyományok Háza a Barkó Kézműves Egyesülettel együttműködve több éve ennek a népművészeti hagyományvilágnak a megőrzésén, megújításán dolgozik.

A közlemény szerint 2012 óta közös szakmai programokkal működtetik Ózd térségében a Művésztanyát, amely a barkó örökség megőrzésén túl a helyi vidékfejlesztésben, a fiatal tehetségek ösztönzésében, helyben tartásában is szerepet vállal. A Barkó Kézműves Egyesület az elmúlt években számos projektben vett részt sikerrel, vívott ki szakmai elismerést.

2016-ban a Népművészeti Egyesületek Szövetsége tagja lettek, 2017-ben és 2019-ben a hungarikum pályázat keretében ruháik szerepeltek a FolkTrend divatbemutatókon – olvasható az összefoglalóban.

A Magyar Néprajzi Lexikon azt írja a barkókról, hogy Borsod, Nógrád, Gömör és Heves megye határvidékén élő népcsoport, körülbelül ötven falu népe. A barkók nevének eredete ismeretlen, írásos források a múlt század elején kezdték használni. Olykor gúnynévként is szerepelt, de inkább megkülönböztető név a gömör-borsodi, részben eredetileg református kisnemesi és a római katolikus, eredetileg többnyire jobbágyparaszt magyarok között. A barkókat a magyar néprajztudomány gyakran a palócokkal együtt vagy azok egyik ágaként kezeli. A barkók lakta vidék a honfoglalás óta folyamatosan magyar népességű terület. A városoktól távol eső, elzárt völgyekben fekvő barkó falvak a 20. századig archaikus népi kultúrát őriztek meg. A vidék központja a rövid városi múltra visszatekintő Ózd, nevezetes falvai Romaháza, Hangony, Szentsimon.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.