A tizenévesek jelölhetik a díjazottakat

Április végéig lehet regisztrálni a Gróf Széchenyi Család Alapítvány által létrehozott, az összmagyarság középiskolásait megszólító Stádium-díjra. Az elismerés jelentőségéről és a Stádium Társadalmi és Kulturális Hírlap további céljairól Széchenyi Tímeát kérdeztük a tegnapi sajtótájékoztatón.

Szilléry Éva
2020. 01. 28. 10:57
Széchenyi Tímea
Budapest, 2019. szeptember 23. Széchenyi Tímea, a díj alapítványának elnöke beszédet mond az Év Széchenyi Vállalkozása 2019 díjak átadásán a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében 2019. szeptember 23-án. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Évente egyszer adják át a középiskolások által jelölt személyeknek három kategóriában a Stádium-díjat, amelyet a Gróf Széchenyi Család Alapítvány hozott létre tehetségkutató céllal és azzal a szándékkal, hogy az idősebb és a felnövekvő generáció között hidat képezzen. A díjra az időben regisztrált, magyar ajkú középiskolai tanintézmények diáksága jelölhet személyeket három kategóriában: közélet, tudomány és művészet szekcióban. Bárkit lehet nominálni, akár közismert személyt vagy pályája elején álló tehetséget is. A jelölési időszak lezárta után az interneten demokratikus úton szavazhatnak a jelöltekre a regisztrált iskolák diákjai.

A díjjal 2400 magyarországi és háromszáz határon túli iskolát szólítanak meg évente, így összefogják az összmagyarság diáktársadalmát és erősítik a kapcsolatépítést a határon túli magyar ajkú iskolákkal.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Széchenyi Tímea, az alapítvány elnöke (képünkön) a Magyar Nemzet érdeklődésére elmondta, az első két év mérlege, hogy párbeszéd kezdődött a fiatalokkal, és az iskolaigazgatók, pedagógusok együttműködésükről biztosították a kezdeményezést.

– Eddig harminc iskola regisztrált és nyolcezer diák adta le a jelentkezését a díj odaítéléséhez. Külön örülünk annak, hogy a határon túli iskolákat is sikerült megszólítanunk; a tavalyi egyik díjazottunk zentai születésű. Már tavaly óta együttműködünk a Stádium Hírlappal, az a célunk, hogy a továbbiakban nagyobb teret adjunk a fiatalok véleményének és mind több szó essék a fiatalok problémáiról. A tizenévesek elsősorban az online felületen élnek, így itt próbálunk kapcsolatot teremteni velük. Úgy gondolom, hogy ha elhivatottak és nyitottak vagyunk irántuk, akkor megváltoztathatjuk az egész nemzet közös munkáját az ifjúsággal – fogalmazott.

Az idei díjra április 30-ig regisztrálhatnak a tanintézmények, és egy hónap lesz arra, hogy a három kategória jelöltjeit – korlátlan számban – megnevezzék. Az alapítvány június 10-ig teszi közzé a nomináltak névsorát, majd az interneten keresztül a Stádiumdij.hu oldalon szep­tember 21. és október 24. között lehet a szavazatokat elküldeni. A Stádium-díjakat – Széchenyi István Stádium című műve megjelenésének évfordulójához igazodva – november 16-án adják át.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.