A vád tanúja a törvényszéken

A Játékszín következő bemutatójának sajtótájékoztatóját rendhagyó helyszínen, a Fővárosi Törvényszék esküdtszéki termében tartották tegnap. A világ egyik leghíresebb bűnügyi történetét, Agatha Christie A vád tanúja című darabját Simon Kornél állítja színre, a főbb szerepekben Kern Andrást, Kocsis Dénest, Szerednyey Bélát és Lévai Viktóriát láthatja a közönség február 8-tól.

B. Orbán Emese
2020. 01. 15. 10:39
null
A gyilkossággal gyanúsított fiatalember (Kocsis Dénes) a bíró (Jakab Csaba) előtt Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hat évvel az első Agatha Christie-bemutatója után (És már senki sem…) a Játékszín ismét a krimi koronázatlan királynője alkotását tűzte műsorára. A vád tanúja eredetileg novellának íródott, Amerikában 1925-ben, Angliában 1933-ban jelent meg. Rövidesen tévéfilm és rádiójáték is készült az izgalmas végkifejletű történetből. Színpadra maga Agatha Christie adaptálta, a premier 1953 októberében volt Londonban. 1957-ben Billy Wilder forgatott filmdrámát a színdarab alapján, Tyrone Power, ­Marlene Dietrich, ­Charles Laughton és Elsa Lanchester főszereplésével. Ez utóbbi alakítását a legjobb női mellékszereplőnek járó ­Golden Globe-díjjal jutalmazták, az alkotást az Amerikai Filmintézet a legjobb tíz tárgyalótermi dráma közé választotta, viszont Oscar-díjat nem nyert a film, pedig hat kategóriában jelölték. A színpadi változatot a magyar közönség 1987-ben láthatta először.

A gyilkossággal gyanúsított fiatalember (Kocsis Dénes) a bíró (Jakab Csaba) előtt
Fotó: Bach Máté

Bank Tamás igazgató – Szente Vajk és Czukor Balázs után – egy fiatal rendezőre bízta a színpadra állítást, ígéretes szereposztással.

Kocsis Dénes alakítja Leonard ­Vole-t, az anyagi nehézségekkel küzdő, jóképű fiatalembert, akit azzal vádolnak, hogy meggyilkolt egy idősebb hölgyet, aki ráhagyta a vagyonát. Sorsa a felesége, ­Christine (Lévay Viktória) kezében van, aki a vád tanújaként szerepel az ügyben. A krimi legfőbb helyszíne a tárgyalóterem, a legfajsúlyosabb a védő, Sir ­Wilfrid Robarts (Kern András) szerepe. Valamennyi jelenetben színpadon van, hatalmas színészi feladat a nagyon pontos jogi okfejtéseket tartalmazó rengeteg szöveggel megbirkózni. A szereplőgárdával kapcsolatban hadd idézzek egy mondatot Karsai István anno a Filmvilágban megjelent – a mozifilmmel kapcsolatos – kritikájából: „Wilder módszerének egyik erőssége az is, hogy mindig kitűnő színészekkel dolgozik.”

A kitűnő színészek, akikkel most Simon Kornél dolgozik, megelőlegezik a darab sikerét, biztosítják azt, hogy A vád tanúja ­sokáig a Játékszín repertoárjának része legyen. A Játékszínben időszaki kiállítások is szoktak kapcsolódni a bemutatókhoz. Az amerikai törvényhozás állandó szereplői a tárgyalótermi művészek, ennek mintájára készítenek rajzokat a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatói a produkció résztvevőiről, alkotásaikból február 6-án nyílik tárlat a színházban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.