A vírushelyzet idején készült kortárs műveket mutat be a Mank

A kortárs művészek személyes tapasztalatain keresztül mutatja be a Mank Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. az elmúlt egy évet. A társaság Karanténnaplók címmel indít új online kezdeményezést, melyben nyolc alkotóművész naplószerűen fogalmazza meg, milyen élményeket adott a karantén, és hogyan hatott a vírus a művészetükre – tudatta közleményében a Mank. A Karanténnaplók mától olvashatók a Mank honlapján és közösségi felületein.

Magyar Nemzet
2021. 04. 19. 15:00
null
Bánki Ákos alkotása Fotó: alkotomuveszet.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint írják, a Mank Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. kiemelten foglalkozik azzal, hogy a kortárs alkotókat közelebb hozza a közönséghez. Éppen ezért a Karanténnaplók által közvetlenül a művészek kapnak lehetőséget bemutatni és beszámolni a járványhelyzet kitörése óta készült műveikről. A képzőművészek saját alkotásaik közül választották ki azt a művet, mely számukra kifejezi a vírushelyzet miatt megváltozott élethelyzetet. Habár további tematikai és egyéb megkötés nem volt, a bemutatott művekben sok a közös, több munkában visszaköszönnek olyan emblematikus tárgyak, mint az arcmaszk vagy éppen a gumikesztyű. Az alkotásokban szintén gyakran találkozunk az emberi test témájával és azzal, hogyan változik a testszemléletünk a befelé fordulás és az elszigetelődés következtében.

Visszaköszönnek olyan emblematikus tárgyak, mint az arcmaszk vagy éppen a gumikesztyű. Bánki Ákos alkotása
Fotó: Alkotóművészet.hu

Az online térben számos technikával találkozhatnak az érdeklődök: festmények, fotográfiák, rézkarcok, textilalkotások és performanszrészletek engednek bepillantást a művészek személyes történeteibe. A Karanténnaplók különlegessége, hogy az alkotásokon túl a művészek naplóbejegyzésekkel egészítik ki műveiket, melyek segítségével bensőséges hangnemben tekintenek vissza megváltozott mindennapjaikra. Ezáltal is erősítve, hogy bár az elmúlt hónapokban nem volt sok lehetőségünk a személyes találkozásra, összekötnek minket a közösen átélt helyzetek, tapasztalások és érzések – áll a közleményben.

A részt vevő művészek: Bánki Ákos, Fabricius Anna, Giczy Kristóf, Paráda Zoltán, Richter Sára, Soós Nóra, Szabó Klára Petra, Tóth Kinga.

A Karanténnaplók mától elérhetők a www.alkotomuveszet.hu oldalon és a Mank Facebook- és Instagram-oldalán.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.