Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál: a látványé a főszerep

A látványtervezők munkássága áll az idei Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál középpontjában, amelyet október 13. és 18. között rendeznek meg a szolnoki TiszaPart Moziban. A nemzetközi filmes szemlén tíz európai nagyjátékfilm, köztük három magyar alkotás versenyez. A vetítések mellett szakmai programok, kiállítások és koncertek is várják az érdeklődőket.

2020. 10. 04. 8:15
null
Pálfi György: Az úr hangja, Látványtervező: Asztalos Adrienn
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kocsis Ágnes legújabb, Éden című alkotásával kezdődik az Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál október 13-án. A szervezők lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint több filmet első alkalommal láthat a magyar közönség a szolnoki TiszaPart Moziban. Mint a tájékoztatóból kiderül, három magyar produkció is bekerült a nagyjátékfilmek versenyprogramjába: a fentebb már említett Éden című fikciós dráma, Dombrovszky Linda Golden Globe-díjért versenybe szálló Pilátusa, valamint Miklauzic Bence Nino bárkája című tévéfilmje. De itt mutatják be hazánkban először a svéd kultrendező, Roy Anderson új alkotását, a Történetek a végtelenségről című filmet is, amely a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál Ezüst Oroszlán-díját nyerte el.

Miklauzic Bence: Ninó bárkája, látványtervező: Klimó Péter

A nemzetközi filmfesztivál fókuszában idén a látványtervezők munkássága áll. A nagyjátékfilmes versenyprogramba tíz európai filmalkotást hívtak meg, amelyek látványtervezői versenyeznek a díjért: az Éden látványtervezője, a FOMO-t is megalkotó Vinnai Petra; a Szabó Magda azonos című regényéből készült Pilátus című dráma látványtervezője – az Aranyélet és a Liza, a rókatündér látványvilágáért is felelős –, Hujber Balázs. Miklauzic Bence legújabb filmjének, a Nino bárkájának a látványtervezője, Klimó Péter; Roy Andersson Történetek a végtelenségről című filmjének három látványtervezője, Nicklas Nilsson, Anders Helström és Frida Ekström. Az Oscar-díjas Ida producereitől a Most hazudok című lengyel film látványtervezője, Daria Dwornik; a kétszeres Cannes-i nagydíjas francia rendező, Bruno Dumont Szent Johanna című filmje látványvilágának megalkotója, Erwan Legal. Továbbá Jan Vlasák Emmy-díjas (Anne Frank: The Whole Story) látványtervező munkája, A festett madár című alkotás. Az Oscar-nominált észt rendező, Tanel Toom Valóság és igazság című mozijának a látványtervezője, Jaagup Roomet. Ivan Ostrochovský szlovák filmrendező legújabb munkája, a Szolgák, amelynek egyben látványtervezője is, valamint Mohammad Rasoulof iráni rendező legjobb filmért járó Arany Medve-díjat elnyerő alkotása, a Nincs gonosz látványtervezője, Saeed Asadi.

A Pál Adrienn című filmjéért Cannes-ban FIPRESCI-díjjal kitüntetett Kocsis Ágnes harmadik mozifilmje, az Éden stábjával október 13-án, kedden a 18 órai vetítést követően találkozhat a közönség. A humorral és iróniával finoman átszőtt különös szerelmi történet főszereplője egy harmincas évei végén járó nő, aki mindenre allergiás, ami a modern civilizációval jár, ezért teljes elszigeteltségben él. Miklauzic Bence legújabb filmjének főhőse egy szerethető szélhámos, akinek étkezdéje felett eljárt az idő. Az utolsó esélyt egy megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatására kiírt támogatás jelenti. A Nino bárkája főbb szerepeiben az Emmy-díjas Gera Marina, Cserna Antal és Znamenák István látható. Az október 16-án, pénteken, 17 órakor kezdődő vetítés után a film rendezője és látványtervezője lesz a szemle vendége. Szintén közönségtalálkozóval egybekötve mutatják be Dombrovszky Linda Pilátus című tévéfilmjét október 16-án, 19 órakor.

Pálfi György: Az úr hangja, látványtervező: Asztalos Adrienn

Az Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál zsűrijében foglal helyet Csupó Gábor producer és animációs szakember, akinek a nevéhez fűződik többek között a Fecsegő tipegők sorozat és a Simpson család, amiért Emmy-díjjal is kitüntették. Kovács Claudia operatőr is tagja a zsűrinek, aki a Hell Boy II., a Saul fia és a Rossz versek című produkcióban is dolgozott. A harmadik zsűritag Szabolcs János díszlet- és látványtervező, aki az utóbbi húsz évben olyan hazai és külföldi alkotások látványtervein dolgozott, mint a Jadviga Párnája, a Szabadság, szerelem, valamint a Friss Levegő.

A szervezők tájékoztatása szerint idén számos szakmai program is várja a közönséget. Október 17-én, szombaton, 10 órakor Áttűnés – Flash konferenciát tartanak a fesztivál helyszínéül szolgáló TiszaPart Moziban. A hagyományteremtő céllal megszervezett szimpózium bepillantást enged a látvány- és jelmeztervezés műhelytitkaiba a legújabb filmekhez kapcsolódó esettanulmányok segítségével. Ugyanitt 14 órától Junior szakmai fórumon vehetnek részt a látvány szakra járó egyetemi hallgatók. Ám a vetítések és a szakmai programok mellett, koncertekkel, kiállításokkal is várják a látogatókat. Az Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál részletes programja itt elérhető.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.