Átadták a fertődi Esterházy-kastély Rózsaházát

Ma ünnepélyesen adták át a fertődi Esterházy-kastély Cziráky Margit Rózsakert igényesen felújított Rózsaházát megszépült környezetével együtt. Az egykori főkertészi lakból kialakított Rózsaház a rózsakert fogadóépülete lesz, ugyanakkor kiállítások, polgári esküvői szertartások, rendezvények lebonyolítására is alkalmas. A Rózsaház-avatót követően holnaptól a Cziráky Margit Rózsakert is megnyitja kapuit a látogatók előtt.

Magyar Nemzet
2021. 05. 31. 17:01
null
Fotó: eszterhaza.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fertődi Esterházy-kastély park- és tájegyüttesébe harmonikusan illeszkedő, ugyanakkor XXI. századi komfortot nyújtó Rózsaház elsődleges funkciója a Cziráky Margit Rózsakertbe érkező vendégek fogadása és kiszolgálóhelyiségként való használata. Az épületben dísztermet is kialakítottak, amely a hozzá tartozó előkészítő helyiségekkel kiállítások rendezésére, rendezvények lebonyolítására egyaránt alkalmas. Az épület közvetlen környezete kiváló helyszíne szabadtéri rendezvényeknek. A Rózsaházban mozgáskorlátozottak részére is alakítottak ki mosdóblokkot.

– Nehéz másfél éven vagyunk túl, a koronavírus mindannyiunk vállára komoly terhet rakott. Azonban minden válság egyben lehetőség is, amivel az Eszterházy-örökség élni tudott, hiszen a kastélyban a magyar kormány sokmilliárdos fejlesztése van folyamatban. Emellett is minden olyan élményelem fontos, amely térségünk turisztikai vonzerejét erősíti. A XXI. századi igényeket kielégítő, megújult Rózsaház és környezete ezek közé tartozik. A járvány ideje alatt az Eszterháza Központ örökséghelyszínein folyamatos volt a munka a fejlesztések területén is, ami a gazdaság sikeres újraindítását is segíti – mondta el köszöntőjében Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője.

Bencsik Gergely, Egresitsné Firtl Katalin és Barcza Attila
Fotó: Eszterháza.hu

– Az elmúlt években sikerült elérnünk, hogy az Esterházy név hallatán mindenkinek a fertődi kastély jusson eszébe. Most a Rózsakert kapta meg méltó, XXI. századi igényeket kielégítő, a környezetbe illeszkedő fogadóterét, amely rendezvényhelyszínként is kiváló – mondta köszöntőjében Egresitsné Firtl Katalin, az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Turner Lajos címzetes kanonok áldotta meg a Rózsaházat és környezetét
Fotó: Eszterháza.hu

A Rózsaházat Bencsik Gergely, a VELUX Magyarország Kft. termelési igazgatója nyitotta meg, aki kiemelte: – Alapítványaink olyan nemzetközi szervezetek, amelyek évtizedek óta támogatnak a helyi közösségek számára fontos ügyeket. A Rózsaház és környezete a gyönyörű kastélyegyüttessel egy ilyen eleme a közös értékeinknek.

A Rózsaházat és megújult környezetét Turner Lajos címzetes kanonok, a fertődi Szent András-templom plébánosa áldotta meg, amelyet követően Barcza Attila, Egresitsné Firtl Katalin és Bencsik Gergely szalagátvágással nyitotta meg a Rózsaházat.

A Rózsaház-átadón jelen volt XIII. Galántai Esterházy Antal herceg feleségével, Esterházy Svetlana hercegnével.

Teljes felújítás

A 140 négyzetméteres épület teljes szerkezete megújult: megtörtént a tető- és födémcsere, felújították az épület teljes gépészeti- és elektromos rendszerét is. Renoválták továbbá a komplett homlokzatot, és teljesen megújult a Rózsaház környezete is, a tereprendezés, környezetszépítés során térkövezésre, növényültetésre, füvesítésre és kerítésépítésre került sor. A Rózsaház kivitelezése és az épület körüli tereprendezési, környezetszépítési munkálatok összesen 106 821 122 forintból valósultak meg, amelyhez a VELUX Alapítványok 1 883 488 dán koronát, azaz 80 286 015 forintot, a magyar kormány pedig 26 535 107 forintot biztosított.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.