Barkóföldre invitál a Polgárok Háza

Magyar Nemzet
2019. 04. 12. 13:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csodák a barkók földjén címmel ma 18 órakor a Polgárok Házában a barkók archaikus népi kultúrájára irányul a figyelem. A Polgárok Háza Kárpát-medencei magyar népművészet sorozatának X. évadában két településről van szó, amelyek közös nevezője, hogy népi motívumkincsük a XXI. századi öltözeteken is látható. Elsőként Kalocsát mutatták be, ma pedig a barkók népművészeti kincseiből válogatnak, ugyanis a mai öltözeteken egyre gyakrabban jelenik meg az Ózd környéki barkók újra felfedezett népi motívumkincse,.

Barkóföld a trianoni határ által kettévágott egykori Gömör és Kishont, valamint Borsod vármegyék területén található, most viszont vendégségbe jön Budapestre. A Barkó Kézműves Egyesület kiállítása és divatbemutatója előtt az egyesület mentora, Ament Éva bútorfestő népi iparművész mond bevezetőt. Az ózdi Szabad Szombat Táncegyüttes domaházi és felvidéki táncokat mutat be, a talpalávaló zenét pedig a 2007-ben alakult Dobroda Zenekar húzza, amely a nevét egy Nógrád megyében folyó patakról kapta.

Népmesét mond a nyolcvanhárom éves, arlói cigány mesemondó, Csipkés Vilmos és a hétéves felvidéki Ádám Levente. Közreműködik a kissikátori Vargánya Citerazenekar és a felvidéki Almágyi Alapiskola Citerazenekara. A rendezvényen a látogatók megkóstolhatják a barkó kenyeret, a hangonyi kolbászt, a sikátori túrós lepényt és a felvidéki bögyörőt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.