Beethoven-projekt avagy a zene árkokon átívelő ereje

A Budapest Music Center ad otthont augusztus 27–30. között az Óbudai Danubia Zenekar különleges vállalásának, a Beethoven-projektnek, mely felhívja a figyelmet a hallásvédelemre, megemlékezve a 250 éve született zeneszerzőről. Egyik koncertjük pedig kifejezetten hallássérülteknek szól, ahol speciális szervezési módszerekkel és eszközökkel segítik a zene átélését. Hámori Máté karmesterrel, a zenekar művészeti vezetőjével beszélgettünk, aki a magyar zenei élet meghatározó alakja, innovatív, sokoldalú tevékenysége a klasszikus zene szélesebb körű népszerűsítését célozza.

2020. 08. 29. 7:48
null
20200827 MN Budapest Óbudai Danubia Zenekar, Hámori Máté karmester Magyar Nemzet fotó:Mirkó István Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A zenekar azoknak szeretne utat mutatni a zenéhez a Beethoven-projekt révén, akik a zeneszerző szenvedésével leginkább azonosulni tudnak: a hallássérülteknek – kezdi a projekt ismertetését a karmester. – Célunk az, hogy át tudjuk adni a zene élményét azoknak az embertársainknak is, akik nem hallják a hangokat. Sok közösségi élményből kimaradnak, ezért befelé fordulnak.

A Beethoven-projekt az Óbudai Danubia Zenekar és Hámori Máté karmester különleges vállalása
Fotók: Mirkó István

Ezek az alkalmak arra is lehetőséget adnak nekik, hogy átéljék azt a fajta közösségi élményt, amelyet csak az élő előadóművészet megtapasztalása képes adni. Februárban volt már egy ilyen koncertünk, többen életükben először jártak klasszikus zenei eseményen. Nagyon megható volt számunkra is, amikor a siket gyerekek és felnőttek beültek a zenekarba, megfogták a hangszereket, és látszott az arcukon, hogyan jut el hozzájuk Beethoven csodálatos zenéje. Várjuk a találkozást velük ezen a héten is.

Fókuszban a hallás

Arra a kérdésre, honnan jött a koncert ötlete, Hámori Máté nevetve válaszolt:

– Beszélgettünk otthon a Beethoven-emlékévről, és a feleségemnek jutott eszébe ez a gondolat. Aztán továbbgondoltuk, hiszen a népesség többségét érinti a halláskárosodás, csak nem tudnak róla. A zenészek hallásvédelme is fontos. Nálunk negyven év zenélés után nagyfokú hallásromlás léphet fel, olyan szintű zajártalom ér minket a próbákon. Ennek kapcsán tárgyaltunk egy céggel speciális, zenészeknek való füldugókról. Szeretnénk az első zenekar lenni Magyarországon, amelynek tagjai védik a fülüket. Nem tudok annál rosszabbat elképzelni, mint hogy egy zenész megsüketül. Hetven-nyolcvan évesen is játszunk, az életminőséghez hozzájárul a hallás. Erről senki se beszél, és azt gondoltam, Beethoven születésének 250. évfordulója jó alkalom arra, hogy fókuszba helyezzük.

Hámori Máté karmester mindenkihez szeretné eljuttatni a klasszikus zene élményét

Beavatókoncertek

Minden tevékenységük arra irányul, hogy a klasszikus zenéhez utat építsenek a fiataloknak. Kiemelt figyelmet fordítanak a gyermekek zenei beavatására, egész Budapestre kiterjedő általános iskolai koncertsorozatot rendeznek minden évben, ahol több ezer gyermek első találkozását a klasszikus zenével a zenekar teszi lehetővé.

A nehezen megközelíthető korosztálynak, a kamaszoknak nagyon tetszik A zenegyűlölő című darabjuk, amely egy szimfonikus zenei stand-up. Janklovics Péterrel pellengérre állítanak minden nehezen elfogadható dolgot a klasszikus zenében, amit nem mernek megkérdezni. A műsor közben ugyanúgy koncertet hallgatnak, Rossinit, Beethovent, Mozartot, csak épp becsomagolva. A gimnazisták számára egyhetes, a zenészekkel való személyes viszony megteremtését is magába foglaló intenzív programot is szerveznek, amelynek során betekintést nyerhetnek egy szimfonikus zenekar „magánéletébe” és a koncertterem kulisszái mögé is. Hámori Máté bízik a zene árkokon átívelő erejében, és szeretné kiterjeszteni ezt a kört, hogy ne csak budapesti iskolákba jussanak el, hanem a szórványba és a leszakadó területekre is, ahol nem ismerik a klasszikus zene élményét.

ITT van dolgunk

– Út a zenéhez, erről szól minden, amit csinálunk – foglalja össze a zenekar programját a karmester. – A siketektől az ifjúsági koncerteken át a kortárs zenéig. A Beethoven-projekt összeér más projektekkel, a zene magáért beszél. A helyi hatás fontos, csukódnak a határok, nekünk itt van dolgunk. Ez az ország annyira nagy, sok érték halmozódott fel. Most van itt az idő, hogy tegyünk valamit. A termés visszahullik a földre, és táplálja a gyökereket. Szenvedélyünk a zene, és ez a szenvedély hatja át egész életünket. Szeretnénk, ha minél több emberhez eljutna ez a lángolás, és minél többen válnának a klasszikus zene rabjaivá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.