Csimborasszó – Megzenésített versek gyerekeknek

A gyerekek a kultúrának is a legjavát érdemlik. Az Ifjúsági és Gyerekirodalmi Centrum (IGYIC) kezdeményezésére indult Csimborasszó-program kortárs költők verseinek megzenésítését tűzte ki célul. A gyerekek és a szülők egyszerre fülbemászó és minőségi dalokat hallgatva ismerhetik meg az élő költészet kiemelkedő darabjait zenei klipek formájában.

Magyar Nemzet
2021. 04. 06. 13:45
KÁNYÁDI Sándor
Budapest, 2017. november 17. A magyar irodalom kategóriában Prima Primissima-díjra jelölt Kányádi Sándor, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas költő, író, műfordító, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tagja budapesti otthonában 2017. november 17-én. MTI Fotó: Czimbal Gyula Fotó: Czimbal Gyula
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A program valóban hiánypótlónak tekinthető, ugyanis rendkívül kevés a gyerekeknek szánt, irodalomkritikai és zenekritikai szempontokat egyszerre érvényesítő kortárs versadaptáció és gyerekdal. Az arra érdemes szövegek gyakran elvesznek a túlkínálatban, ezért fontos, hogy az igényes kultúra iránt elkötelezett családok hozzájussanak a keresett értékekhez.

A Csimborasszó színes válogatást kínál a legfrissebb költészeti és zenei irányzatokból, hogy mindenki megtalálhassa a neki megfelelőt. A Csimborasszó több évadra tervezett repertoárjában olyan dalok szerepelnek, amelyek a magyar nyelvet helyesen, pontos prozódiával, élvezhető formában, játékosan közvetítik.

A versek kiválasztásában az IGYIC szakmai stábja működött közre, a zeneszerzők-előadók megválasztása, zene és vers összepárosítása a zenei menedzser, Prieger Zsolt érdeme.

Szalóki Ági és Kányádi Sándor dala itt látható.

Fotó: MTI/Czimbal Gyula

A Csimborasszó YouTube-csatornája.

Páros interjúnk az IGYIC igazgatójával, dr. Harmath Artemisszel és a zenei menedzser Prieger Zsolttal itt olvasható.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.