Milyen a jó kortárs gyerekirodalom?

Fél éve indult a Petőfi Irodalmi Ügynökség által alapított Ifjúsági és Gyerekirodalmi Centrum, amelynek küldetése a magyar nyelvű minőségi gyerek- és ifjúsági irodalom szerzőinek és kiadványainak népszerűsítése, valamint a kulturális és pedagógiai szakma segítése. A napokban tartott online sajtótájékoztatón a cetrum folyamatban lévő projektjeit ismerhettük meg.

2020. 10. 29. 20:21
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szülőket, a pedagógusokat és a szakmát szeretnénk arról informálni, milyen a jó kortárs gyerekirodalom. A jó kortárs irodalom kortalan – hangsúlyozta a minap Both Gabi, a MeseCentrum főszerkesztője a Petőfi Irodalmi Ügynökség (PIÜ) által alapított Ifjúsági és Gyerekirodalmi Centrumának (IGYIC) virtuális sajtótájékoztatóján. Mint megtudtuk, a MeseCentrum egy online gyerekirodalmi magazin, amely hétköznaponként frissülő tartalmakkal, könyvajánlókkal, kritikákkal, interjúkkal, naprakész információkkal, kulturális ajánlókkal várja az olvasókat minden korosztályból. Továbbá a szülőknek és a szakmabelieknek útbaigazítást, a pedagógusok számára pedig használható segédanyagokat, módszertani útmutatót ad, és ezáltal segít elfogulatlanul tájékozódni a gyerek és ifjúsági könyvek világában. – Az indulás óta eltelt mintegy fél év alatt százötven bejegyzés került fel az oldalra, és sorra indultak el a blog különböző rovatai – mutatott rá Both Gabi. Az egyik igazán izgalmas rovat például a Leporoló, amelynek Poós Zoltán a gazdája. Itt arról olvashatunk, hogy gyermekkorunk meghatározó könyveire, meséire miként tekintünk ma.

A járványhelyzet miatt a sajtótájékoztatót online tartották meg
Fotó: Bach Máté

Harmath Artemisz, a PIÜ-IGYIC igazgatója elmesélte, egy hasonló intézmény alapításának ötlete már tíz évvel ezelőtt szóba került, ám akkor nem voltak adottak hozzá a feltételek. Mint kifejtette, sokak álma vált valóra az IGYIC elindulásával. Harmath Artemisz pedagógusként megtapasztalta, hogy először a felnőtteknek kell olyan élményt nyújtani, ami meghatározhatja az irodalomhoz való hozzáállásukat, melyeket ők továbbadhatnak a gyermekeknek. – Az is lényeges tehát, hogy a felnőttek számára minőségi példákkal szolgáljunk, akik így értesülhetnek arról, mit érdemes olvasni a fiataloknak – tette hozzá. Célunk, hogy a Kárpát-medencében színvonalas kortárs kiadványokkal segítsük a könyvtárakat, élő szerzőket közvetítsünk, és korosztályosan biztosítsunk gyerek- és ifjúsági irodalmi mintaprojekteket óvodától egészen a gimnázium végéig. – Mindezt nagyban segíti a Meseterasz elnevezésű irodalom kritikai YouTube-csatornánk, ahol független szakértőink segítenek tájékozódni a gyerekkönyvek piacán. Ötleteket, szempontokat adunk az óvónőknek a délutáni olvasmányok, a tanítóknak a kötelező és ajánlott olvasmányok, a rokonoknak az ajándékkönyvek és az esti mese kiválasztásához. Hetente jelentkező gyerekirodalmi videósorozatunkban két irodalmár-pedagógus-szülő beszélget, vitatkozik a magyar gyerekkönyvkiadók friss kínálatának terméseiről és egy-egy felfedezésre érdemes, régebbi műről – fejtette ki Harmath Artemisz. A projekt különlegessége, hogy a felnőttek mellett a célközönség is megszólal: gyerekolvasók mondanak véleményt.

Mint kiderült, az IGYIC harmadik projektjének, a Vadlazac pedagógiai szakmai műhelysorozat célja, hogy a tanároknak, szülőknek, könyvtárosoknak, valamint a friss kiadványok iránt érdeklődőknek új és hasznos szempontokat adjon a kortárs gyerekirodalmi művek befogadásához. Veress Gyöngyi, a projekt koordinátora az eseményen elmondta, olyan műhely meghonosításán dolgoznak, amely szervesen hozzájárulhat a magyar pedagógiai gyakorlat megújításához, így az IGYIC összeköti az elméleti oktatást az iskolai gyakorlattal: egyetemi oktatókat és hallgatókat, irodalomtanárokat és a könyvtáros szakembereket. A Vadlazac tematikája az idei évben elsősorban a középiskolákra koncentrál, és részben a felsősökre, míg a következő évben az alsós és óvodás korosztály kerül fókuszba. – A járványhelyzet miatt azonban az élő műhelyfoglalkozások helyett stúdiófelvétel formájában, online felületeinken folytatjuk a sorozatot – közölte Veress Gyöngyi.

Az érdeklődők az IGYIC tevékenységét folyamatosan nyomon követhetik Facebook- és Instagram-oldalaikon is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.