Csiszár Aladár prímás a Kossuth rádió kora reggeli műsorában

A közmédia és a Hagyományok Háza közös műsora június első heti adásait Csiszár Aladárnak szenteli.

Magyar Nemzet
2020. 05. 31. 22:24
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közmédia és a Hagyományok Háza közös műsora június első heti adásait Csiszár Aladárnak szenteli. A zenei válogatásban Felső-Maros menti muzsikák szerepelnek falusi vonósbandák előadásában.

A Kossuth rádió „Hajnali”– Népzenei összeállítás korán kelőknek című műsora a június 1-jével kezdődő héten a közelmúltban 83. életévét betöltő magyarpéterlaki prímást, Csiszár Aladárt köszönti. Csiszár Aladár 1937. május 18-án született a Maros és a Nyárád közti dombvidéken fekvő Magyarpéterlakán. Zenészcsaládban nevelkedett, hegedülni kisgyermekkorától kezdve édesapja, Csiszár János tanította, aki a Marosvásárhely környéki falvakban szerzett hírnevet.

Korai halála után fiát a falu legjobb prímása, Lunka József vette szárnyai alá, aki meghálálta a törődést: kilencévesen már önállóan, bandával játszott lakodalmakban, először idősebb zenésztársai, Rácz Samu cimbalmos és Rácz Lukács csellós segítségével. Később megalapította saját zenekarát. Muzsikáját először Kallós Zoltán rögzítette egy véletlennek köszönhetően, 1965-ben Gyimesben, ahol Csiszár Aladár éppen egy építkezésen dolgozott.

Csiszár Aladár az 1989-es változások után a magyarországi táncházak, táborok rendszeresen meghívott adatközlő zenésze lett, 1999-től napjainkig pedig a jobbágytelki Marosszéki Népzene- és Néptánctáborban tanít hegedűt. Hegedűjátékát több mint öt műsoros hanglemezen örökítették meg, az Ökrös együttessel pedig 2001-ben Észak-Amerikába is eljutott. 2014-ben a Magyar Állam Népművészet Mestere díjjal ismerte el a hagyományos népzene szolgálatában elvégzett sok évtizedes munkáját.

A Kossuth rádión minden reggel 4 óra 3 perckor kezdődő műsor IDE kattintva is elérhető.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.