Debreceni virágkarnevál újratervezve

Az idei debreceni virágkarneválon külföldiek helyett magyar kulturális együttesek műsorát lehet majd megnézni, és végül elmarad a Csíksomlyói passió debreceni bemutatója is.

Gőz József Miklós
2020. 08. 11. 17:14
null
A Szent Korona nevű virágkocsi az 50. Debreceni Virágkarneválon 2019. augusztus 20-án. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eseményt még nem terveztek át olyan sokszor, mint az 51. Debreceni Virágkarnevált és karneváli hetet. A beharangozó sajtótájékoztatóhoz képest már biztos, hogy végleg elmarad a bor- és dzsesszfesztivál, és a Gourmet fesztivál megmentéseként elképzelt Piknik sem jön létre, mert a rendezők nem tudják kontrollálni egy ilyen nagy létszámú rendezvényen a járványügyi szabályok betartását. Az már nem újdonság, hogy elmarad a tűzijáték, a karneváli felvonulás, és nem jönnek a külföldi kulturális csoportok. Sőt, augusztus 23-án a főtér nagy attrakciója, a Csíksomlyói passió Vidnyánszky Attila által rendezett előadása lett volna, amely, mint ma kiderült, végül elmarad. A szervezők közös döntése alapján – a járványhelyzet szabályainak felelősségteljes figyelembevételével és az előreláthatóan többezres közönség egészségének megóvását is szem előtt tartva – az előadást nem tartják meg. A produkciót várhatóan 2021 pünkösdjén mutatják be Debrecenben.

Ezek helyett a II. János Pál téren és a főtéren csodálhatják meg az érdeklődők a tavalyinál feleakkora létszámban feldíszített tíz virágkocsit. Ezekről egyelőre annyit tudni, hogy egy részük magyar hírességek által feltalált, megalkotott találmányról vagy más alkotásról szól. A külföldiek helyett magyar kulturális együttesek műsora tekinthető meg, de folyamatosan más és más helyszínen, hogy túl sok ember ne gyűljön össze egy helyen.

A Szent Korona nevű virágkocsi az 50. Debreceni Virágkarneválon 2019. augusztus 20-án.
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Teljes pompájában ragyogni fog viszont a fények éjszakája, amelyen különböző helyszíneken a vendégek által megszeretett fényfestések tekinthetők meg. Főszerepet visz ezen a téren a rekonstrukció előtt álló Csokonai Színház, amelynek tíz részében – s természetesen a színpadon is – installálnak ilyen műalkotásokat. Ez része a színházépület búcsúztatójának is. A másik fényes helyszín a felújított Dósa nádor tér lesz, ahol többek között az államalapító István királyunk sétáló alakja is megjelenik. Fényruhába öltözik egy időre az egyetem főhomlokzata is.

Változatlanul megrendezik a családok által nagyon szeretett Galiba gyermekfesztivált, amelynek új és végleges helyszíne a Nagyerdei kultúr-, benne a Lúdas Matyi vidámpark. A Klasszikusok éjszakáján a Kodály Filharmónia zenészei és énekesei Beethoven IX. szimfóniáját mutatják be, de más művészeti csoportok más zeneművekkel is fellépnek.

A karneváli hétbe nyúlik a nagyerdei színházi esték sorozata, amely már júliusban megkezdődött. A járvány előtt megígért program 85 százalékát hozták, illetve hozzák az érdeklődők elé. Nyolc prózai és nyolc zenés előadást láthat a nagyérdemű, négy táncelőadás és egy családi mese kerül színre. A vígjátékok közül kiemelkedő a Páratlan páros, Szente Vajk Legénybúcsúja vagy a Madách Színház Liliomfija, amelyet szintén Szente Vajk igazított mai színpadra. A táncszínházi produkciók fő szereplője a debreceni szabadtéri színpaddal egyidős (70 éves) Debreceni Népi Együttes. Az Együtt 100 című játékban – a Főnix Néptáncegyüttessel (30 éves) teszik ki a 100-at – a Kárpát-medencei magyarság különböző nemzetrészeinek folklórját mutatják be. A másik produkció a Tűzliliom, Wass Albert Funtinelli boszorkányának első táncszínházi feldolgozása lesz.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.