Egy zárt világ mindennapjai

Nincs mááásik! – 130 éves a Fővárosi Nagycirkusz címmel 16 órakor kezdődik az ingyenesen látogatható kiállítás megnyitója a cirkusz közönségforgalmi terében.

Szekáry Zsuzsanna
2019. 06. 27. 12:24
null
Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar cirkuszművészet fellegvára idén ünnepli fennállásának százharmincadik évfordulóját. E jeles alkalomból ma 15 órától a Fővárosi Nagycirkusz manézsában bemutatják az intézmény megbízásából készített Cirkuszi csodaemberek – Életútinterjúk cirkuszművészekkel című, öt részből álló, fotókkal gazdagon illusztrált köteteket, amelyek neves magyar artistaművészek életébe nyújtanak bepillantást, akik nagyban hozzájárultak a magyar cirkuszművészet világhírűvé tételéhez. A kötetek átfogó betekintést engednek az artistaművészek zárt és izgalmas világába, fellebbentik a fátylat a kulisszatitkokról, a fájdalmakról és a sikerekről, az akaraterőről és a kitartásról, valamint olyan emberi sorsokról, amelyek mindannyiunknak példaértékkel bírnak.

Nincs mááásik! – 130 éves a Fővárosi Nagycirkusz címmel 16 órakor kezdődik az ingyenesen látogatható kiállítás megnyitója a cirkusz közönségforgalmi terében. A tárlat anyagát a kiállítás kurátora, Szonday Szandra cirkuszkutató és Joó Emese, az intézmény muzeológusa állította össze. A kiállítás középpontjában egy nagy fal áll, ahol a Fővárosi Nagycirkusz épületét érintő változásokat és a majd hetven éve fennálló Baross Imre Artistaképző Intézetet mutatják be ritkán látott archív felvételekkel, emellett a tárlat egyben tisztelgés a világhírű zenebohóc, Eötvös Gábor emléke előtt. Ezenkívül különböző izgalmas, a cirkuszművészethez kapcsolódó tárgyakat láthat a közönség, és a Fővárosi Nagycirkuszhoz kötődő artistaművészek, az artistaképző, valamint a cirkuszlátogatók által felajánlott emlékeket és történeteket ismerhet meg.

Fotó: Kurucz Árpád

Az egy éven át látogatható tárlat különböző cirkuszhoz köthető kulcsfogalmak köré épül, és játékos formában szabad mozgást enged a nézőknek, hogy felfedezzenek különböző összefüggéseket történelmi események és momentumok között. A tablókon szintén archív anyagok láthatók, különböző plakátok, dokumentumok, fotók, amelyek a Fővárosi Nagycirkusz gyűjteményébe, illetve különböző magángyűjteményekhez vagy múzeumokhoz tartoznak. A kiállítási tárgyak között fellépőkosztümök is láthatók lesznek, például a Kossuth- és Jászai Mari-díjas artistaművész, id. Richter József öltönye vagy Váradi Diana kötéltáncos kosztümje. Az egész világot megjárt rekvizitumok, különböző artistakellékek, kosztümök, cipők mellett a Richter család tulajdonában lévő elefántfog és az állat által viselt fejdísz is látható.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.