Elérhető a Nemzeti Gyászpark adatbázisa

A Nemzeti Gyászpark méltó emlékezeti helye a huszadik századi történelmünknek, többek között a mártírhalált halt fiatalokra emlékezünk itt.

Pataki Tamás
2020. 02. 22. 9:32
null
A látogatóközpont 1200 ember sorsát mutatja be Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Zódor János (1936) segédmunkás 1956. október 23-án részt vett a Rádió ostromában. Harcolt a Corvin közben, majd a Berzenczey utcai (ifj. Wágner „Göndör” István és Székely „Bütyök” Béla vezette) csoport tagja lett.

November 4. után részt vett a szovjet csapatok elleni harcokban. Szervezkedésért halálra ítélték. 1958. október 24-én kivégezték. Élt 22 évet” – a kommunizmus áldozataként kivégzett 1200 embernek ehhez hasonló rövidebb vagy hosszabb életrajzát olvashatjuk a Nemzeti Gyászpark látogatóközpontjának interaktív felüle­tein és az intézet honlapján, amelyeket a Nemzeti Örökség Intézete (Nöri) tett elérhetővé.

A látogatóközpont 1200 ember sorsát mutatja be
Fotó: Bach Máté

Az áldozatokat az Új köztemető három parcellájának (298, 300, 301) egyikében temették el. Az interaktív felületek adatbázisaiban – amelyek a látogatóközpont benti és kinti falán vannak elhelyezve – akkor is lehet keresni, hogyha az épület zárva van. Rövid életrajzi leírások ismertetik az elhunyt büntetésének és halálának körülmé­nyeit, és mivel egy temetőben vagyunk, a sírhely pontos helyét is megtalálhatjuk a térképen.

– A Nemzeti Gyászpark méltó emlékezeti helye a huszadik századi történelmünknek, többek között a mártírhalált halt fiatalokra emlékezünk itt. A magyar történelem rendkívül fontos korszakát lehet megismerni az áldozatok életrajza által, mely megmutatja a személyes sorsukat.

Mivel hozzánk főleg fiatalok, iskolások jönnek, így nemcsak tudást szereznek a látogatóközpontban, hanem személyes impulzust is kaphatnak, hogy még jobban megismerjék az akkori történéseket. Ha utána körbesétálják ezt a hathektáros területet, maradandó élményekkel mehetnek haza – mondta lapunknak Radnainé Fogarasi Katalin, a Nöri főigazgatója.

Az 1956-os hősök sírjai leginkább a 301-es parcellában találhatók, a 300-as díszparcellában szintén (ide legutóbb Fónay Jenőt, a Széna téri ellenálló csoport helyettes parancsnokát temették 2017-ben), a 298-as parcellában pedig az 1945 után kivégzettek vannak eltemetve (köztük a kommunizmus áldozatai, de egyéb okok miatt elítélt és kivégzett emberek földi maradványai is.

Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárával (ÁBTL) és a Nemzeti Emlékezet Bizottságával történő együttműködés eredményeként közzétett adatbázisról Radnainé Fogarasi Katalin azt mondta, hogy a munka sosincs befejezve, de az adatbázis közzétételével egy komoly mérföldkőhöz értek. – Többéves együttműködés eredményeit láthatjuk itt, de egyvalamivel még adósok vagyunk, mégpedig azzal, hogy még több fényképet digitalizáljunk és mellékeljünk az életrajzok mellé. Remélem, hogy az ÁBTL-lel együttműködve minél több fotó kerül be az adatbázisba – mondta a főigazgató.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.