Elkezdődött a 29. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál

Izgalmas köztéri programok, kortárs példaképek, ikonikus társulatok, fiatal tehetségek, időkapszulába zárt élmények, 17 nap feltöltődés figyelve és vigyázva egymásra.

Magyar Nemzet
2020. 10. 09. 20:14
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál bizonyos szempontból olyan, akár egy különleges időkapszula. Üzenet a jövőnek: válogatás azokból az alkotásokból, amelyeket ma itt fontosnak gondolunk és szeretnénk megmutatni, átadni az utánunk következő generációknak.

Mi, akik a fesztivál biztonságos megvalósításán dolgozunk, tudjuk, hogy ezekben a nehéz időkben ez a misszió fontosabb, mint valaha” – fogalmazott fesztiválnyitó videóüzenetében Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója, az eseménysorozatot szervező operatív testület elnöke.

Ugron Zsolna, a Magyar Turisztikai Ügynökség kulturális igazgatója hozzátette: – Idén mindannyian megtapasztaltuk, milyen az, amikor változtatnunk kell a szokásainkon és meg kell tanulnunk még jobban vigyázni egymásra. Ez sokszor lemondásokkal is jár, a fesztivál azonban most remek alkalmat kínál arra, hogy újra „utazhassunk”.

Belau
Fotó: CAFe Budapest

Ennek jegyében repít majd zenéjével távoli tájakra az A38 hajón Manu Delago, egy XXI. században fejlesztett ütőhangszer, a handpan nemzetközi hírű játékosa, valamint a Belau együttes, akik a Karib-szigetek hangulatát idézik meg Colourwave című albumuk bemutatóján. A Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria a régióban először mutatja be retrospektív igénnyel az absztrakció egyik legfontosabb kortárs képviselője, Sean Scully munkáit, a színek és formák különös világába invitálva mindannyiunkat. A walesi származású brit zeneszerző, Julian Philips The Yellow Sofa című kamaraoperájának magyarországi bemutatója térben és időben is különleges utazásra hívja majd a nézőket, hiszen a mű a XIX. század végi Lisszabonban játszódik. A Trafó Kortárs Művészetek Házában megvalósuló Üdv a fedélzeten! című produkció egy hajókirándulás formabontó szimulációja. Eirini Sourgiadaki és Rubi Anna előadása elsősorban a közönség képzelőerejének stimulálására törekszik sok humorral, játékkal, kreatív asszociációs technikákkal.

Lakatos Mónika
Fotó: CAFe

A világzene legnagyobb eseménye, a WOMEX idén másodjára jön Budapestre – egészen pontosan Budapest megy a világhoz. A járványhelyzetre tekintettel a programok virtuálisan valósulnak meg, de a magyar közönséget élő koncertek várják a Budapest Ritmo feat. WOMEX keretében a Müpában, olyan kiváló fellépőkkel, mint a Magos Együttes, az Ötödik Évszak, Lajkó Félix, a Dalinda, a Babra, a Parno Graszt és az idei WOMEX-életműdíjas, Lakatos Mónika.

A CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon nem csak előadó és közönség találkozik: az eseménysorozat a kulturális élet legfontosabb szereplőinek, szervezeteinek kínál lehetőséget az együttműködésre, együttgondolkodásra, hiánypótló közös projektek megálmodására és megvalósítására. Nagyszerű példa erre a Ludwig Múzeumban megvalósuló korszakalkotó kiállítás, ahol a világhírű fizikus és hálózatkutató, Barabási Albert-László kutatásai mentén csodálkozhatunk rá a tudomány és a művészet láthatatlan összefüggéseire.

A CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál szinte mindennap lehetőséget teremt arra, hogy az eseménysorozat digitális felületein azok is részesei lehessenek a fesztiválélménynek, akiknek személyesen nincs lehetőségük csatlakozni a programokhoz. Azt, hogy az adott napon melyik produkciót követheti streamelve a közönség, minden délelőtt a CAFe Budapest közösségimédia-felületein hozzák nyilvánosságra.

További információk a fesztivál programjáról és eseményeiről a www.cafebudapestfest.hu oldalon találhatók, a cafebudapestfest.blog.hu pedig érdekességekkel, kulisszatitkokkal, zenei listákkal és a programsorozat fellépőinek különleges időkapszuláival várja azokat, akik még többet szeretnének megtudni a 29. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválról.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.