Előkerültek az első leletek a mongóliai hun sírokból

Alig telt el négy nap a legutóbbi Belkh-i ásatások előrehaladásáról szóló egyeztetés óta, hétvégére már kézzelfogható eredményeket értek el a közös kutatás során.

Magyar Nemzet
2021. 08. 02. 17:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy hónapja adtuk hírül, hogy együttműködési megállapodást kötött a Magyarságkutató Intézet és a Mongol Tudományos Akadémia Régészeti Intézete, s ezáltal – a kétezer éves Belch-i ázsiai hun temető mongol–magyar feltárásának folytatásával – újabb fejezetéhez érkezett a magyar őstörténet-kutatás. Akik követték az intézmény közösségi oldalát, nemrég arról is értesülhettek, hogy a június 30-án megkezdett mongóliai hun sírok feltárásának előrehaladásáról egyeztetett Gelegdorj Eregzen, a Mongol Tudományos Akadémia Régészeti Intézetének igazgatója és Horváth-Lugossy Gábor, a Magyarságkutató Intézet főigazgatója. A mongol fél megerősítette, hogy az ősi hun sírok régészeti feltárásai gyors ütemben és kiváló minőségben haladnak, ezt fotókkal is illusztrálta. Horváth-Lugossy Gábor pedig megállapította, hogy már most látszik, hogy a mongol fél mintaszerűen végzi a sírok feltárását, és hogy a magyar fél is elégedett lehet a kutatás állapotával.

Gelegdorj Eregzen és Horváth-Lugossy Gábor a feltárásokról egyeztetnek
Fotó: Magyarságkutató Intézet

A Magyarságkutató Intézet friss Facebook-posztjából most kiderült, hogy alig telt el négy nap a legutóbbi Belkh-i ásatások előrehaladásáról szóló egyeztetés óta, hétvégére már kézzelfogható eredményeket értek el a közös kutatás során, mint írják: gyönyörű leletek bukkannak elő a föld alól.

Horváth-Lugossy Gábor főigazgató és Makoldi Miklós régészeti igazgató hetente egyeztetnek a mongóliai kollégákkal, akik a hétvégére a fő sírban máris olyan szintre jutottak, hogy előkerültek egy kétezer éves díszes kocsi alkatrészei, és egyéb használati tárgyak, bronzból készült díszítő elemek. A közrendű sírból is elkezdtek szép számmal előbukkanni a leletek, főleg agyagedények töredékei, melyek ételáldozatokat rejthettek egykoron.

A kocsi előkerülése reménykeltő, mert az eddigi tapasztalatok szerint a nagyobb, vezéri, fejedelmi sírokban gyakran elhelyezésre került a halott kocsija is, a kocsi alatt pedig két-három méterrel van a koporsó, így a kutatók feszülten várják a következő napok ásatási eredményeit.

A posztból azt is megtudtuk, hogy az ásatást a helyszínen tekintette meg Prof. Dr. Regdel Duger a Mongol Tudományos Akadémia elnöke, illetve hétvégén Obrusánszky Borbála Magyarország mongóliai nagykövete, aki nemcsak segítette az együttműködés megkötését, de szabadidejében is nyomon követi az ásatást, sőt fotókat is készített a helyszínről:

Az eredeti bejegyzés ITT olvasható.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.