Ember felvevőgéppel és mozivászon előtt

2019. 09. 07. 11:18
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Budapesti Klasszikus Film Maraton egyik kiemelt vetítéseként ma 16 órakor a Puskin moziban mutatják be Jankovics Marcell János vitéz című animációs filmjének digitálisan felújított változatát, amelyet az Uránia Nemzeti Filmszínházban is vetítenek, és emellett országszerte számos további helyszínen, a megyeszékhelyek többségén is látható lesz.

A film látványában a szecesszió, a pop-art, valamint a magyar népi díszítőművészet sajátos ötvözete, amelyet a kultikus Beatles-animációval, A sárga tengeralattjáróval is párhuzamba szoktak állítani a kápráztatóan színes képi világa és a road movie-szerű cselekménye miatt. De persze itt sokkal komolyabb dologról van szó, mert Kukorica Jancsi, az egyszerű juhászbojtár ugyanis nemcsak a fél világot járja be, hogy kedvesének, Iluskának megadhasson mindent, hanem a lány halála után, János vitézként, boszorkányokat, óriásokat és egy hatalmas sárkányt is legyőz, mert az igazi szerelem nem ismer határokat.

Vasárnap az Ódry Színpadon 16 órától a filmmaraton díszvendégeként tart előadást Blockbustertől a művészfilmig címmel Udo Kier színész, akinek az egyik legemlékezetesebb szerepe Nárcisz volt Bódy Gábor Nárcisz és Psyché című filmjében. Michael Nymannal, a különleges hangulatú Peter Greenaway-filmek világhírű brit zeneszerzőjével pedig kedden az Uránia Nemzeti Filmszínházban Michael Loebenstein, az Osztrák Filmmúzeum igazgatója beszélget. Hétfőn este fél nyolckor pedig a Szent István-bazilika előtt, egy 21 méter széles óriásvásznon Dziga Vertov némafilmjét, az Ember a felvevőgéppel című 1929-es alkotást láthatják a nézők egy ingyenes szabadtéri vetítésen, amelynek érdekessége, hogy Nyman szerzett hozzá zenét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.