„Én is imádom a tengert, s mesélek majd, ha még találkozunk élőben.”

Persze egy jó film megnézésekor is érezhető a felszabaduló energia a moziban, de egy igazán jó előadás után árad.

2020. 05. 11. 12:30
Side view of mixed race business colleagues sitting and watching presentation with audience and clapping hands
Business colleagues sitting and watching presentation with audience and clapping hands Fotó: MARK SAMPSON Forrás: 123RF
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tárcaíró korábban a tengerről írt. Arról, hogy mit jelent neki ez a rengeteg víz, és egy megkopott kis emlékről, ami nem hagyta nyugodni mostanában, amikor újra eszébe jutott. Egy barátjától, aki olvasta az írást, kapott egy üzenetet. „Én is imádom a tengert, s mesélek majd, ha még találkozunk élőben.” Miután a tárcaíró elolvasta az üzenetet, készített magának még egy zöld teát. Amióta egy világjárvány miatt nem tanácsolják, hogy ok nélkül bárki elhagyja a lakhelyét, azóta a tárcaíró rengeteget teázik. Azt mondják, a fekete tea felkavarja, a zöld lecsendesíti a gondolatokat. Most zöldet ivott.

A tárcaíró, amióta gyermekei vannak, megtanulta, hogy azzal tud a legtöbbet adni, ha saját példájával jár elöl. Beszélhet akármennyit, ha ő se csinálja úgy a dolgokat, falra hányt borsó az egész. A tárcák is erre valók, ha reményt akar adni, túlélési mintát, praktikus ötleteket, azt csak úgy teheti, ha ő is így csinálja. Ezért csak azt írja a tárcaíró, amit ő is tesz. Vagy amit nem tesz. Mindez csak azért jutott a tárcaíró eszébe, mert a barátja bizonytalannak érzi, hogy látják-e még egymást az életben. Illetve, és ezt a megfogalmazást nagyon fontosnak tartotta a tárcaíró: élőben.

Fotó: 123RF

A barátjától, aki üzente, hogy ő is imádja a tengert, a színház valódi szeretetét tanulta meg a tárcaíró. Színházba járni ugyanis megtanul az ember, ha gyermekként viszik. Lesz benne rá igény. Ha kritikus szeretne lenni, azt is megtanulja előbb vagy utóbb, csak oda kell figyelnie a dolgokra. A színház szeretetét azonban csak egy másik embertől lehet megtanulni. Ahogy látja az ember a színdarab végén a másik ember csillogó tekintetét. Ahogy elhangzanak azok az első, mélyről jövő, eleinte még bizonytalan mondatok, amelyek, mint egy patak árvíz idején, pillanatok alatt folyammá változnak. A színház valódi szeretetét csak egy másik embertől tanulhatja meg az ember. Aki saját példával jár elől, és aki szintén egy másik embertől tanulta korábban. Akinek ugyanúgy csillogott a szeme az előadás után, akiből szintén szózuhatagként törtek elő a gondolatok és az érzések, amelyeket egy színdarab hívott elő. És ennek semmi köze nincs ahhoz, hogy egy előadás megismételhetetlen volt vagy csak lement. A gondolatok így is, úgy is jöhetnek, ha szereti az ember a színházat. Illetve annyi köze van persze a színdarab minőségéhez, hogy a felejthetetlenül jó előadás után még órákig a színdarabról beszél az ember, a felejthető előadás után viszont elég hamar másról esik szó.

Persze egy jó film megnézésekor is érezhető a felszabaduló energia a moziban, de egy igazán jó előadás után árad. Mert a színészek „élőben” játszanak. Ember áll a másik emberrel szemben, az egyik szerepe, hogy közönség legyen, a másiké, hogy csepűrágó. Az energia pedig oda-vissza áramlik. A barátjától, aki szintén imádja a tengert, ezt tanulta meg a tárcaíró. És fontosnak tartotta leírni, hogy mindenféleképpen találkozzanak még élőben. Egyrészt azért, hogy lássa még egyszer a tárcaíró a barátja szemében azt a csillogást, másrészt a tenger miatt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.