Fennállásának 16. évfordulóját ünnepli a Müpa

A jeles alkalomból pedig különleges meglepetéssel készül a közönség számára: március 13-tól 15-ig mindenki számára elérhetővé teszi HD-minőségű felvételeket tartalmazó digitális médiatárát, így ez idő alatt bárki regisztráció nélkül élvezheti a világszínvonalú előadásokat. Sőt, kínálatuk a hétvégén új tartalmakkal, többek közt a Special Providence, Jamison Ross, Bogányi Gergely és az Orfeo Zenekar koncertjével bővül.

Magyar Nemzet
2021. 03. 12. 21:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy születésnap az ilyen rendkívüli időkben is születésnap, a Müpa pedig ezúttal is megadja a módját, és már-már hagyomány, hogy ünnepeltként nem ajándékot vár, hanem ő maga lepi meg közönségét. A 16 éves intézmény a járványhelyzet kezdete óta ingyenes online közvetítésekkel teszi könnyebbé a mindennapokat, és mindent megtesz azért, hogy nézői ezekben a kihívásokkal teli hónapokban is átélhessék a müpás koncertek összetéveszthetetlen élményét – igaz, most az online platformokon. Ezen a hétvégén sem tesznek másképp: március 13. és 15. között ismét mindenki számára megnyílik a Müpa számtalan kincset rejtő digitális médiatára, így

bárki regisztráció nélkül válogathat a több mint száz HD-minőségű koncertvideó és közel ötven irodalmi est felvétele közül. Ennek köszönhetően a kultúrarajongók egy különleges virtuális közösséget alkotva, a világ bármely pontján együtt ünnepelhetnek a Müpával, képzeletben, időben utazva, biztonságban.

Az ünnepi évforduló apropóján ráadásul hat könnyű-, illetve komolyzenei tartalommal bővül a Müpa médiatárának kínálata. A modern progresszív rock kedvelőit Magyarország legrockosabb jazzegyüttese, a Special Providence invitálja izgalmas zenei utazásra sajátos képi világgal és vetítéssel, zenei csemegékkel és egy vonósnégyessel.

Spacial Providance
Fotó: Őpsztós János

Jamison Ross 2016-os koncertjének is sokan örülnek majd, hiszen a kivételes muzikalitással megáldott dobos-énekes igazi őstehetség, aki 2012-ben mindössze 24 évesen érdemelte ki az első díjat a Thelonious Monk Nemzetközi Jazzversenyen. 2015-ös debütáló lemezén nemcsak dobosként és énekesként, hanem zeneszerzőként is érzékelteti, milyen eleganciával mozog a soul-jazz, a blues és a funk között.

Jamison Ross
Fotó: Pályi Zsófia

A klasszikus zenei koncertek sorát többek közt Bogányi Gergely zongoraestje gazdagítja: 2016 novemberében Beethoven B-dúr („Hammerklavier”) szonátájával, illetve Liszt Két legenda, Két koncertetűd és Spanyol rapszódia című műveivel varázsolta el a hallgatóságot. Emlékezetes pillanatokat idézhet fel, aki Vashegyi György, az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus Jupiter-szimfónia és c-moll mise – egy este Mozarttal című hangversenyére kattint. A koncerten olyan világklasszis énekesek léptek színpadra, mint Baráth Emőke és Szutrély Katalin szopránok, Megyesi Zoltán tenor és Najbauer Lóránt basszus. Végül, de nem utolsósorban A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának és Énekkarának 2017-es produkciója is maradandó élményt ígér. A hangversenyt két Szkrjabin-szerzemény, Az eksztázis költeménye és A tűz költeménye (Prométheusz) keretezi, emellett Liszt Haláltánca és Prométheusza is felcsendül – zongorán Ránki Dezső és Báll Dávid közreműködik.

A Müpa médiatára itt érhető el: https://www.mupa.hu/media/video

16 különleges fotó a 16 éves Müpáról: https://mupa.blog.hu/2021/03/12/mupa16

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.