Szebbé teszi a februárt a Müpa

Az év legrövidebb hónapjában, amikor szinte már kézzelfogható a tavasz közelsége, a Müpa a programjaival megkönnyíti a várakozást. Februárban a Müpa Home-mal a harmincéves Purcell Kórus születésnapját ünnepelhetjük, felfedezhetjük a szerelem arcait a Győri Balettel, és elmerülhetünk Ennio Morricone és Nino Rota filmzenéinek varázslatos világában.

Magyar Nemzet
2021. 02. 10. 17:54
null
Pinchas Zukerman Fotó: Pályi Zsófia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A napokban nagyobb lehűlésre lehet számítani, épp ezért nem mindegy, hogy a négy fal között töltött estéken milyen kulturális tartalmakkal találkoznak a képernyő elé telepedők. Az év legrövidebb hónapjában, amikor szinte már kézzelfogható a tavasz közelsége, a Müpa a programjaival megkönnyíti a várakozást. Februárban a Müpa Home-mal a harmincéves Purcell Kórus születésnapját ünnepelhetjük, felfedezhetjük a szerelem arcait a Győri Balettel, és elmerülhetünk Ennio Morricone és Nino Rota filmzenéinek varázslatos világában.

Szerelem és önsorsrontás – a szenvedély hurrikánként pusztít a Győri Balett Anna Kareninájában
Fotó: MTI/Krizsán Csaba

A Müpa céljai között határozza meg, hogy közönségük ebben a rendkívüli helyzetben is találkozhat a világ legkiválóbb művészeivel és legizgalmasabb alkotóival estéről estére – ezúttal a saját otthonukban. Éppen ezért az elkövetkezendő hetekben a jól ismert időpontokban – műfajtól függően este hét, fél nyolc vagy nyolc órakor – megnyitják a Müpa virtuális hangversenytermét, és számos, a házban élőben (de közönség nélkül) zajló előadást közvetítenek honlapjukon és YouTube-csatornájukon, emellett az elmúlt évek egy-egy felejthetetlen produkcióját is bemutatják.

Február 12-én a Győri Balett PianoPlays, 13-án a Cinema Italia, 18-án Maxim Vengerov és a MÁV Szimfonikus Zenekar látható és hallható, 20-án Kurtág 95 – Üzenetek, játékok, 21-én a Szegedi Szimfonikus Zenekar, 23-án Baráti Kristóf és Várjon Dénes, 24-én a Magyar Állami Népi Együttes Körtánc című előadását lehet megtekinteni online. 25-én a Nemzeti Filharmonikusok, 27-én a Budafoki Dohnányi Zenekar, március 2-án Andrej Korobejnyikov és a Concerto Budapest, március 4-én José Cura orosz estje, 8-án Rameau Hébé ünnepei, avagy a líra mesterei című műve látható. Március 19-én pedig Tóth Viktor zenél, koncertjének címe Right on!, március 25-én pedig ünnepi gálakoncert Bartók Béla születésének 140. évfordulóján a világhírű hegedű- és brácsaművésszel, Pinchas Zukermannal és a MÁV Szimfonikus Zenekarral.

Pinchas Zukerman
Fotó: Pályi Zsófia

A Müpa tájékoztatása szerint Pinchas Zukerman ötlete az a különleges „születésnapi ajándék”, hogy a hangverseny elején kiváló csellóművész felesége közreműködésével előadják Kodály Zoltán Duóját. Az 1914-ben komponált mű ízig-vérig magyar zene, gyönyörűen használja ki a két hangszer hangszíne adta lehetőségeket. Kodály és Bartók barátsága alig néhány évvel a Duó születése előtt, az erdélyi gyűjtőutakon mélyült el, kölcsönösen nagyra becsülték egymást – a kompozíció megszólaltatása méltó tiszteletadás Bartók előtt. Bartók Brácsaversenye a zeneszerző amerikai emigrációja idején keletkezett, betegsége miatt azonban már nem tudta befejezni. „Csak azt sajnálom, hogy tele bőrönddel kell elmennem…” – mondta orvosának. A versenyművet a szerző vázlatai és személyes útmutatása nyomán barátja, Serly Tibor fejezte be. A Divertimento Bartók utolsó műve, amelyet az emigráció előtt, a világháború árnyékában komponált. A régi korokból örökölt szórakoztató műfaj keretei között vallja meg kétségbeesését az egész világot fenyegető katasztrófa miatt, de reményét is egy majdani jobb jövőben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.