Gazdag kortárs kínálat karácsonykor

Műtárgyat ajándékozni divat lett, ezt tükrözi az a műkereskedői aktivitás is, amely karácsony környékén Budapest szerte elkezdődik. A már hagyományosan karácsonyi aukciót szervező Pintér Aukciósház vezetője, Pintér Péter lapunknak elmondta, alsó hangon 50 aukció zajlik ezekben a hetekben a fővárosban és sorra jelennek meg a kisebb artfairek is, amelyek egységáron kínálják a kortársakat.

Szilléry Éva
2019. 12. 18. 16:58
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fiatalok megszólítása az utóbbi években a műkereskedelmi piacon is szempont volt: egyrészt annak szándéka, hogy vigyük be az új otthonokba a festményeket, műtárgyakat, másrészt mutassuk meg az ifjú generációknak, hogy befektetésnek is érdemes vásárolni műtárgyat, kortársakat.

A Pintér Galéria és Aukciósház vezetője Pintér Péter úgy látja, eljutottunk oda, hogy mára a harmincas, negyvenes generáció is aktív árverés látogató lett és ebben nemcsak a galériák együttgondolkodása, de a nagy múzeumok, különösen a Szépművészeti Múzeum „divattá tenni a művészetet” küldetése is szerepet vállalt.

Advent környékén pedig egyenesen hemzseg a főváros az art fairektől: a Godot Galéria és a Resident Art Galéria évek óta koncepciózusan épít arra, hogy a pályakezdőket és a már befutott kortársakat vásárokon mutassák be és műveiket meghatározott árkategóriákra osztva kínálják a műkedvelőknek. De a vidék is felzárkózik: a tihanyi Kogart Galéria ezekben a napokban szintén a kortársak munkáira fókuszál Kogart Moments címmel.

Kicsit szemezgettünk a Pintér Aukciósház kínálatából, ahol az egyházi festészetet megújító Molnár C. Pál műveiből idén öt képpel is találkozhatunk, köztük a Magyar Madonna tájban című ismert alkotással, mely egyike a magasabb árról induló műveknek, de az itáliai korszakból is meghatározó festményeket találunk.

Ifjabb Czene Béla Akt a műteremben című festménye kikiáltási ára most közép szinten van, noha a festő másik aktja pár éve a nyári aukció egyik legmagasabb értéken elkelt műalkotása volt. Nádler István Hommage a Malevics című munkája és Fehér László Szánkózó című festménye a kortársak legértékesebbjei között szerepelnek.

Láthatóak a fiatalabb generáció képviselőitől is a rendszeresen kalapács alá kerülő szerzők művei: Verebics Ágnes a jegesmedve ihletettségből, a globális felmelegedésre reflektálva alkothatta, Az utolsó jegesmedve című fájdalmasan szép portréját.

Verebics Ágnes: Az utolsó jegesmedve (2019)
Fotó: Pintér Aukciósház

Osgyányi Sára több képpel is jelen van az aukción, miként Naomi Devil (Ördög Noémi) is visszatérő szereplője az árverésnek, ezúttal a Forest Lady című portréja hordozza a művésznél visszatérő barokk és a modern nő keveredését, és jóval magasabb áron indul a Temptation című képe. Az utóbbi években rendszeres aukciós művész lett Vészabó Noémi, most A szépség megérkezett II. című munkával szerepel. Magas kikiáltási árról indul ef Zámbó István Megy a gőzös című munkája is, a festő két korszakos alkotást is beadott az árverésre. A sajátos technikát kialakító Barakonyi Zsombor a fatáblákra fújt nagyvárosi képek festője a Pink Narcissa című alkotásával szintén a fiatalabbak magas értékű művei közé tartozik. A művészettörténeti jelentőségű művek között említhetjük Egry József Hangszerkészítőjét, illetve Rippl-Rónai József Siófoki villa című alkotását.

A Pintér Aukciósház évtizedekkel ezelőtt a bútorral kezdte a kereskedelmet, Pintér Péter ezt az irányt most sem hazudtolja meg, a lakásbelsők közül egy igazi ritkaságra, egy neorokokó szalonszekrényre hívja fel a figyelmet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.