Három hét kortárs képzőművészet a Balaton északi partján

Lovas, Felsőörs és Csopak részvételével rendezik meg a Garten Balaton kortárs művészeti heteket július 30. és augusztus 21. között. Az eseménysorozat ideje alatt négy helyszínen hét kiállítás és két köztéri installáció valósul meg, melyeket számos társművészeti rendezvény kísér.

Magyar Nemzet
2021. 07. 20. 10:34
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A harmadik alkalommal megrendezett Garten Balaton célja, hogy a kortárs képzőművészetet személyes közelségbe hozza a befogadókkal, valamint a helyi kulturális szereplők bevonásával katalizálja a mikrotérség kulturális életét – olvasható a Magyar Nemzethez eljuttatott közleményben.

Lovason a Nagy Gyula Galéria kiállítótere szolgál a művészeti vásár helyszínéül, ahol a Határaink hívószóra száz kortárs képzőművésztől mintegy háromszáz művet állítanak ki. A galéria kerthelyiségében a társművészeti programoknak helyet biztosító színpadot állítanak fel, valamint itt vetítik 21 órától a Garten kertmozi képzőművészeti témájú filmjeit is. A Friss Hús rövidfilmfesztivál animációs válogatásán kívül többek között a Szépművészeti Múzeum 1980-as évekbeli műkincsrablásáról szóló dokumentumfilmet, a Van Gogh az örökkévalóság kapujában című életrajzi filmdrámát és Forgács Péter Német egység a Balatonnál című dokumentumfilmjét nézhetjük meg, de műsorra tűzik az Ezüst Medve-díjas Nagy Dénes Másik Magyarország című dokumentumfilmjét is.

A Zalaszentgróti művésztelep szobrászainak műveiből rendezett szabadtéri kiállítás helyszíne a szintén Lovason található Márffy-ház pajtája és kertje. Itt Kása Béla fotóiból nyílik szabadtéri kiállítás, amely a hazai cigányság kultúráját művészi fotográfiákon keresztül ábrázolja. Felsőörsön a Fotóudvar idei programja az installatív köztéri fotókiállítás és a Civil házban rendezett egyéni fotótárlat köré szerveződik. Az alkotók művei az emberi érzelmekre reflektálnak, és a beszélgetések is e köré a téma köré szerveződnek. Csopakon a ZM&G galéria ad helyet Robitz Anikó Fény és felület című kiállításának. A galéria kertjében Zámbó Attila szobrászművész vöröskőből és gránitból készült, absztrahált, ironikus állatszobrai között sétálhatunk.

A Nagy Gyula Galériában gyűjtőkkel, képzőművészekkel és műtárgypiaci szakértőkkel hallgathatunk pódiumbeszélgetéseket olyan témákról, mint a műgyűjtés a vasfüggönyön innen és túl, a gyűjtői hálózatok, magyar művészek külföldi bemutatkozásai, a Pécsi Műhely története vagy a kelet-európai művészet sajátosságai. A Fotóudvarban pedig az érzelmek története és ábrázolása lesz terítéken Darwintól a kortárs fotóművészetig. Az interaktív tárlatvezetéseken művészek, művészettörténészek, műtárgypiaci szakértők és kurátorok más-más nézőpontból közelítenek ugyanazokhoz a képekhez, bevonva a hallgatóságot is az értelmezésbe.

A zenei programok között kortárs, alternatív és kísérleti zenei koncertek egyaránt szerepelnek. Fellép Wahorn András és Kopasz Tamás, a David Yengibarian–Vajdovich Árpád duó, drMáriás és a Tudósok, elhangzanak Ujj Zsuzsi örök érvényű régi dalai Darvas Kristóf kíséretével, a Vodku fiai Cseh Tamás dalaival, a Budapest Improvisers Orchestra és a Hermina Alkotócsoport. Mindemellett fiataloknak szóló kortárs zenei programot is kínálnak a szervezők.

A lovasi Szőlőhegyen Koronczi Endre látványos land-art installációja készül el, melynek főszereplője a szél és az általa táncoltatott nejlonzacskók mozgása. A Garten képzőművészeti táborban pedig a művészi nyomatkészítési technikák legkülönbözőbb formáival ismerhetnek meg a gyerekek. A tábor végén a résztvevők munkáiból kiállítást rendeznek.

A Garten Balaton létrejöttét a Veszprém–Balaton 2023 Európa kulturális fővárosa, a Nemzeti Kulturális Alap és a Magyar Művészeti Akadémia támogatja. A részletes program a fesztivál honlapján érhető el.

(A borítóképen a 2019-es Garten Balaton megnyitója. Fotó: Neogrády Kiss Barnabás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.