Holnaptól ismét látogatható a Ráth György-villa kiállítása

A Ráth György-villa keddtől újra várja a múzeumkedvelő közönséget, és a megszokott nyitvatartási rendben, hétfő kivételével naponta 10–18 óráig lesz nyitva. Május 4-én délelőtt a múzeum vezetői jelképes ajándékkal várják a koronavírus-járvány miatti zárvatartás után visszatérő látogatókat, a Körforgásban című sorozatban pedig a Dechem Studio kurátora személyesen mutatja meg az új kiállítást az első vendégeknek.

Magyar Nemzet
2021. 05. 03. 19:24
null
A Körforgásban című sorozatban a prágai Dechem Stúdió mutatkozik be Forrás: Iparművészeti Múzeum
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Iparművészeti Múzeum kiállítóhelye, a budapesti Ráth György-villa holnap délelőtt 10 órától újra fogadja a látogatókat. Az első visszatérő vendégeket jelképes ajándékkal várják a múzeum vezetői, és a legújabb kiállítás kurátora személyesen fogadja az érdeklődőket a kiállításban.

A Körforgásban című sorozatban a prágai Dechem Stúdió mutatkozik be
Fotó: Iparművészeti Múzeum

A villában A mi szecessziónk című állandó kiállítás mellett egy teljesen új időszaki tárlat is látogatható lesz: a Körforgásban című sorozatban ez alkalommal a prágai Dechem Studio mutatkozik be. A kortárs cseh üvegművészet kiválóságai az Iparművészeti Múzeum művészi könyvgyűjteményéből választott, 1930-as Madame Bovary-kötetre reflektálnak, s közben beavatnak egy varázslatos alapanyag, a lithyalin üveg féldrágakövekre emlékeztető, márványos mintázatú titkaiba. Tervezői, Michaela Tomišková és Jakub Janďourek a munkában és az életben is párt alkotnak. 2012-ben alapították meg a Dechem Studiót. Széles körű tervezői és gyártói tapasztalattal rendelkeznek.

Egyik legsikeresebb termékük a 2015-ös, Bandaska nevű vázasorozat. A legendás, francia Ligne Roset e vázák közül néhányat saját gyűjteményébe is beemelt. A Dechem saját termékein kívül olyan márkáknak dolgozik, mint a Bomma, az AQForm vagy a KavalierGlass. Jelenleg leginkább világítástervezéssel foglalkoznak. Kiállítottak többek között Milánóban a Rosanna Orlandi Galériában, a frankfurti Light and Building épületében, a London Design Festivalon. Cseh Grand Design díjasok.

 

A Dechem Studio egy egyedi kötésű könyvet választott ki a múzeum művészi könyvgyűjteményéből: Flaubert Madame Bovaryját. Az eredetileg 1930-ban Párizsban kiadott kötethez Grill Károly könyvkiadó vállalata készített márványozott papírelőzék használatával egyedi kötést.

A lithyalin üveget kétszáz évvel ezelőtt Friedrich Egermann fejlesztette ki egy észak-csehországi kisvárosban, Nový Borban. Éppen ott, ahol a Körforgásban sorozat aktuális darabja is készült. A márványozott papír és a lithyalin üveg külsőre nagyon hasonlítanak. Az egykor habosnak (francia: moire) nevezett rajzolatot ma már inkább szalagszerűen hullámzóként írjuk le. A lithyalin féldrágakövekre emlékeztető, márványos mintázatú, nem áttetsző, úgynevezett opaque üveganyag. A szó maga a görög lithos (kő) és hyalos (üveg) szavak összetételéből ered. Választásuk során nem siklottak el a könyv tartalmi része felett sem, hiszen Flaubert Bovaryné című regényében az üveg és a tükör újra és újra felbukkan.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.