Ismét távozott egy legenda

Valamikor a hetvenes évek eleje – egy piros fényreklám hirdeti: a Nautilus együttes játszik. A zenekar nyomja az aktuális slágereket, a billentyűk fölött egy vörös, göndör hajú srác hajladozik.

2019. 09. 17. 10:39
Gallai Pter
Budapest, 2009. január 18. Gallai Péter billentyûs énekel, amikor a Piramis tagjai zenélnek 2009. január 17-én a 60 éves Köves Miklós (Pinyó) dobos tiszteletére adott koncerten a Petõfi Csarnokban. Az egykori Piramis, Mini, Non Stop, Besenyõ Blues Band, RABB együttes tagjai vettek részt a veterán dobos köszöntésén. MTI Fotó: Beliczay László Fotó: Beliczay László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szentháromság tér, Vár Klub, valamikor a hetvenes évek eleje – egy piros fényreklám hirdeti: ma este a Nautilus együttes játszik. A zenekar nyomja az aktuális slágereket, a billentyűk fölött egy vörös, göndör hajú srác hajladozik.

Az évtized vége felé ugyanez a vékony testalkatú fiú kissé hosszabb fürtökkel, bajuszosan immár a Piramisban bűvöli a Fender zongorát, s nem mellesleg Révész Sándor méltó társa a mikrofon mögött. Többek között a Szállj fel magasra opusának váltott énekében, amelyet ő maga írt. Aztán kiderül, hogy egyedüli énekesként is megállja a helyét, nem rajta múlik, hogy az idők szava leparancsolja a színpadról az addig egeket ostromló sikerű rockbandát. A Piramis csúcsára érni fáradságos és áldozattal járó vállalkozás, lezuhanni fájdalmas, a visszatérés pedig többnyire reménytelen. Még akkor is, ha nyolc éven keresztül egy sztárbanda, a Bikini megbecsült szerzője, orgonistája, s ha kell, énekese; vagy éppen egy rockopera (Kolumbusz) megkomponálását követően a színházi zenékkel kötelezi el magát a tehetséges szerző.

A két (1992 és 2006) koncertsorozatra szóló újraegyesülés, illetve annak fogadtatása felcsillantja a reményt a Piramis életre hívására. Igaz, a két vezéregyéniség, Révész Sándor, illetve Som Lajos nélkül, de 2009-től ismét működő formáció járja az országot. Amelynek eleinte Gallai Péter is a részese. Taps, ováció, reflektorfény. És az alkohol. Amiről nem tudott lemondani. Az újraalakulás alkalmával összehívott sajtótájékoztatón kérte, hívjam meg egy Unicumra. Mondtam, szívesen, de ezzel nem teszek jót neked. Nekem már mindegy – hangzott a válasz –, nincs értelme már élni.

Gallai Péter hatvanöt éves korában, 2019. szeptember 16-án éjjel, ahogyan élt, csendben, szerényen távozott.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.