Kékszakállú és Judit valódi házaspár előadásában

Pénteken este a Szentendrei Teátrumban mutatják be Bartók Béla születésének 140. évfordulójára A kékszakállú herceg várát, szcenírozott, vizuál-operakoncert formájában. A Coopera produkciójának érdekessége, hogy a két szerepet a művészházaspár: Mester Viktória és Molnár Levente eleveníti meg.

2021. 08. 01. 7:55
null
sdsd Fotó: Zólyomi Norbert
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nem éppen könnyed nyáresti szórakozás Bartók Béla és Balázs Béla operája, A kékszakállú herceg vára…

– Csak mint az élet. Valóban sok benne a lelkiség. Mi pedig igyekszünk a műben rejlő csodákat kiaknázni, megmutatni – magyarázta Molnár Levente.

– Miféle csodákra gondoljunk?

– Hét ajtó, hét titok. Hét elrejtett karakter a férfiban, amiket a nő igyekszik megfejteni. Mély, különleges történetet mesél el a magyarság – a Bánk bán mellett – legsikeresebb operája. Mindig ünnep, amikor az ember Bartókhoz nyúl. A kékszakállúhoz sokféleképpen lehet hozzányúlni. Esetünkben világszenzációnak számít, hogy házaspárként adjuk elő a művet. Szenvedélyes előadás lesz, amelyen látszani fog, hogy nagyon jól ismerjük egymást. Sok helyütt táplálkozunk saját életünkből. Egyébként énekeltük már Németországban, akkor fogant a gyermekünk.

– Mennyire kékszakállú a férje?

Az előadásokon le kell mennünk a mű mélyére
Fotó: Zólyomi Norbert

– Nagyon! – vette át a szót Mester Viktória. – A műben mindenki megtalálja a saját kékszakállú hercegét. Nem arról szól, hogy az aljas kékszakáll rejtegeti a nőket, hanem arról, mik egy kapcsolat buktatói. Meddig mehet el egy nő? Meddig titkolózhat egy férfi? Persze mi ismerjük egymás bugyrait. Nyilván nem mindet, mert ahhoz egy élet is kevés. Tény, hogy embert próbáló szerep mindkettő, még idegeneknek is. Hát még egy párnak, akik mögött ott van 15 év. Ezért aztán nagyon mélyen nem szabad belemennünk, muszáj meghúzni a gyeplőt. De az előadásokon le kell mennünk a mű mélyére.

– És le is kell tenni a szerepeket, amikor hazamennek, nem?

– Dehogynem. Tényleg nagyon figyelni kell. Ráadásul, mivel kétszereplős a mű, nincs lehetőség lazítani. És az is fontos, hogy bekerít Bartók Béla. Beszív a muzsikája.

– Ezt ugyan a rendezőtől kellene megkérdezni, azonban ő nincs itt, ezért önöktől érdeklődőm: nehezebb instruálni egy házaspárt, mint két „idegent”?

– Hála istennek, Zakariás Zalán személyében olyan rendezőnk van, aki kész elképzelésekkel érkezett – magyarázta Mester Viktória. – A fejében megvolt az egész előadás. Tudta, mit szeretne látni, hová szeretne eljuttatni minket. A próbák alatt persze használta a rögtönzéseinket.

A férfi és a nő örök rejtély
Fotó: Zólyomi Norbert

– A történet nálunk álom, sok vetítéssel – vetette közbe Molnár Levente. – Hogy kié, az nem derül ki. Ugyanis a férfi és a nő örök rejtély. Sosem tudják megfejteni egymást. Ezért is vonzódnak egymáshoz. Ezért is egészséges pár a nő és a férfi.

– Manapság nyugaton ez avítt gondolatnak számít.

– Mi ilyen konzervatívak vagyunk, apáink férfiak, anyáink nők voltak.

– Minimál színházat képzelt el a rendező – tért vissza az előadásra Mester Viktória –, ami ideális, mert a mű kamaraopera. Ennek megfelelően nincs például túlmozogva.

– Nem lehetett könnyű dolga a rendezőnek, az operisták hajlamosak a széles gesztusokra.

– Mi azok vagyunk, akik értünk a rendes színészi munkához is. Nekem Kovalik Balázs volt a mesterem, ő a színészetre helyezi a főhangsúlyt, Levente pedig, végigjárva a világot, a legnagyobb rendezőkkel dolgozott.

– Ugyanakkor a produkció koncertszerű előadást ígér.

– Igen, félig szcenírozott, két zongorával. De megállja a helyét, mint színházi előadás – jelentette ki Mester Viktória.

– Eredetileg „home operát” terveztünk a pandémia alatt – árulta el Molnár Levente. – Amikor elkottyantottuk, mire készülünk, mindenki megörült: milyen jó, hogy itthon is megcsináljuk, mert Magyarországon még nem énekelte házaspár A kékszakállút.

– Mennyiben különbözik ez a produkció a már említett németországitól?

– Eltelt hét év – vágta rá Mester Viktória.

– Igen, eltelt hét év az életünkből – folytatta Molnár Levente. – Akkor is nagy dolog született. A németek több díjra jelölték. Tizenhétszer játszottuk. Nagyon tetszett mindenkinek, hogy egy házaspár énekli.

– Mindig telt házzal ment 2014-ben – hangsúlyozta Mester Viktória. – Az ottani rendezés horror volt.

– Mint egy horrorfilm?

– Igen – vitte tovább a szót az énekesnő. – A rendező az alapsztorit állította színre. Hihetetlen, de Bartók és Balázs Béla műve nagyon sokat kibír, mert nagyon sokrétű, és rettenetesen erős alapot ad minden előadásnak. A kékszakállú nem áriákból áll, folyamatos a párbeszéd.

– Ettől képes Bartók és Balázs Béla a psziché mélyét megmutatni, amit előttük, ilyen szinten, egyetlen szerző sem – fogalmazott Molnár Levente. – Ahogy Viktória megfejtette: saját magukat mutatták be. Hogy a férfi milyen tehetséges, milyen költői, míg a nő folyton hisztizik.

– Várható a freiburgihoz hasonló szép széria?

– A Coopera előadásaihoz hasonlóan több városba is szeretnénk eljuttatni, a győri, a debreceni és a szegedi színházzal már egyeztetnek. Vadász Dániel pedig mindig figyel a legmagasabb minőségre.

– A bemutatót pedig Lőrinczy György hívta meg Szentendrére – emelte ki Mester Viktória

Bartók és Balázs Béla műve nagyon sokat kibír, mert nagyon sokrétű
Fotó: Zólyomi Norbert

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.