Kertész Imre életművét méltatták az Ez itt a kérdésben

Kertész Imre mindeddig az egyetlen magyar íróként, 2002. december 10-én vehette át az irodalmi Nobel-díjat.

Forrás: MTVA2020. 12. 11. 16:24
Kertsz Imre; Danescu, Tatiana
Budapest, 2015. június 12. Kertész Imre Nobel-díjas író, miután átvette a marosvásárhelyi Petru Maior Egyetem díszdoktori címét Tatiana Danescu rektorhelyettestõl (b) a Magyar Tudományos Akadémia székházában 2015. június 12-én. MTI Fotó: Marjai János Fotó: Marjai János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Az irigyek kirostálódnak az időből, de a művek ott maradnak.”

Kertész Imre mindeddig az egyetlen magyar íróként tizennyolc évvel ezelőtt, 2002. december 10-én vehette át az irodalmi Nobel-díjat. Az író alakjáról, munkásságáról, a vele kapcsolatos személyes emlékeikről Schmidt Mária történész, Hafner Zoltán irodalomtörténész és Lukács Sándor színművész beszélgettek az M5 kulturális csatorna Ez itt a kérdés című műsorában.

Kertész Imre Nobel-díjas író, miután átvette a marosvásárhelyi Petru Maior Egyetem díszdoktori címét Tatiana Danescu rektorhelyettestől (b) a Magyar Tudományos Akadémia székházában 2015. június 12-én.
Fotó: MTI/Marjai János

A műsorban szóba került a napokban megjelent Világvég-történetek című kötet is, amely plasztikus módon bemutatja azt a zömében kudarcokkal teli időszakot, amikor a Sorstalanság megjelent. Kertész 1975-ben még nem számított elismert írónak. A 280 oldalas könyv igazi kuriózum, amely a szerző korábbi, kevésbé ismert műveiből egy kisregényt, két elbeszélést, két novellát, egy esszét tartalmaz, valamint zárszóként Hafner Zoltán szerkesztői jegyzetét és kommentárjait közli. Az irodalomtörténész elmondta, egyelőre még kiadatlan az a beszélgetés, amit Kertésszel készített az akkoriban még meg nem jelent műveiről.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.