Keserédes Trónok harca-vég

Zsarnokölés és a Gyűrűk ura film­trilógia befejezésére hajazó vég — Amerikában vasárnap hajnalban a Vastrón című epizóddal ért véget a Trónok harca. A 2011 óta tartó középkori fantasy az utóbbi évtized legsikeresebb és legnézettebb tévésorozatává nőtte ki magát.

Pataki Tamás
2019. 05. 21. 17:30
null
Abból a személyből lett király, akire senki sem gondolt Forrás: HBO
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rajongók szinte másodpercenként írják alá azt a különös petíciót, amelyben a Trónok harca című sorozat nyolcadik és egyben utolsó évadának újraforgatását követelik. Cikkünk írásakor világszerte már 1,25 millióan írtak alá kérelmet, és a sorozat vasárnap hajnali vége alighanem még nagyobb löketet ad az aláírásgyűjtésnek, ami az elszántság demonstrálásán kívül aligha old meg bármit is.

Abból a személyből lett király, akire senki sem gondolt
Fotó: HBO

Hogy az előző epizódok fényében ki mennyire elégedett a véggel, az ízlés kérdése, az alkotók keserédes befejezést ígértek. Ám keserű szájízzel sokan inkább a múlt héten kiszivárogtatott utolsó rész tartalma miatt maradtak, hisz az epizódot látva szinte minden hajszálpontosan úgy alakult, ahogyan azt a szivárogtatók állították: Daeneryst, a Sárkánykirálynőt valóban megölte Havas Jon, akit az Éjjeli őrséghez száműztek, a Vastrónt elolvasztotta a sárkánytűz, hogy ezzel jelképesen is megöljék a zsarnokságot, és végül abból a személyből lett király – Bran Stark –, akire senki sem gondolt. A többi életben maradt karakter története is nagyjából kiszámítható módon fejeződött be.

A rajongói cikkekben, videókban, fórumokon szinte egyöntetűen elismerik az utolsó évad látványát, rendezését és színészi játékát, az ostor inkább David Benioff és D. B. Weiss forgatókönyvírókon csattan. A legtöbben Havas Jon sorsának alakulásán vannak felháborodva, hiszen az első évad óta belőle építettek főhőst, még a halálból is visszahozták, hogy aztán a nyolcadik évadban elvesszen a többi mellékszereplő között.

Eleve furcsa egy több ezer oldalas történetet az író utasításai nélkül befejezni, ezért nem csoda, hogy a legtöbben a következőket kifogásolták: az önmagukból kifordult karaktereket, a könyvekben és ezzel párhuzamosan a sorozatban felépített karakterek sorsának hirtelen változását, a következetlen történetvezetést vagy a nagyon is Hollywood-ízű megoldásokat.

A tévésorozatok reneszánszát meghatározó széria véget ért, és csak évek múlva derül ki, hogy mennyire hagyott mély nyomot a filmipar kulturális emlékezetében. Mostanság a legtöbben nem erről, hanem arról beszélnek, hogy az utolsó epizódba is becsúszott egy hiba: a „zsarnokölés” után tanácskozó urak lába mögött két vizes palackot is észrevettek a sasszemű nézők – bár ez nem feledteti a negyedik epizódban asztalon felejtett starbucksos poharat, amely alighanem a nyolcadik évad leg­emlékezetesebb bakija, és az elfuserált történet szimbóluma is egyben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.