Kökpár – ősi lovasjáték a nemzeti önbecsülésért

Október 24-én és 25-én első alkalommal rendezik meg az Országos Kökpárbajnokságot Biatorbágyon.

Zana Diána
2020. 10. 17. 20:16
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kökpár egy olyan szkíta, hun, türk és magyar gyökerű ősi, összetett lovasjáték, amely ló és lovasa harmóniáján túl a csapattagok együttműködését is megköveteli, teret enged a nyers erőnek, ugyanakkor a taktikai gondolkodás is elengedhetetlenül szükséges hozzá. A nomád hagyományok kedvelői ezúttal nagyszabású rendezvény keretei között találkozhatnak a sportággal, hiszen október 24-én és 25-én rendezik meg a 2020. évi Első Országos Kökpárbajnokságot és Hagyományőrző Lovassportok Ünnepét Biatorbágyon.

Ezt a magyar nemzet kultúráját és történelmét is kifejező, ősi eredetű játékot a Kárpát-medencébe kerülését követően a kunok még évszázadokon keresztül életben tartották kökböre néven. Belső-Ázsiában húsz-huszonöt éve élesztették újra, ahol az etnosport besorolásba esik, és azóta már hasonló népszerűségnek örvend, mint Európában és Amerikában a jégkorong vagy a kosárlabda, de van csapata Franciaországnak és az Egyesült Államoknak is, versenysporttá szervezése azonban még jelenleg is zajlik. Az első világbajnokságot 2017-ben rendezték Kazahsztánban, amelyen a magyar csapat is részt vett, akkor még nem hivatalosan bejegyzett szervezetként.

A hazai kökpárt immár húsz esztendeje olyan hagyományőrző lovas egyesületek éltetik országszerte, akik más tradicionális lovassportokkal is foglalkoznak, mint a lovasíjászat vagy a lovasbirkózás, ugyanakkor kifejezetten erre a célra is képeznek lovakat, és rendeznek kisebb-nagyobb versenyeket. Idén tavasszal Chemez Farkas vezetőedző – civilben néprajzkutató, a Népművészet Ifjú Mestere címmel kitüntetett fa-, csont- és szarufaragó művész – kezdeményezésére megalakult a Magyar Kökpárszövetség is a hazai mezőny legerősebb nyolc versenyzőjéből.

A szervezet legfőbb célja, hogy a kökpárt mint sportágat hazánkban is meghonosítsa, az Országos Magyar Kökpárbajnokságok hivatalos megrendezésre kerülhessenek, és a hazai játékosok sikerrel képviselhessék Magyarországot a nemzetközi porondon is. Nem utolsó sorban közösséget kíván teremteni az ősi magyar hagyományok égisze alatt, hidat képezve az egymástól távol élő – de azonos érdeklődésű – emberek között.

A régi magyar – eredendően csatákban használt – lófajták iránt komolyan érdeklődnek a belső-ázsiai kökpárcsapatok, hiszen a magyarság történelmében mindig elsődleges helyet foglalt el a ló és a lovaglás – árulta el lapunknak Chemez Farkas, aki szerint nemzetünk éltető ereje az önazonosság-tudatban és a gyökereinkhez való ragaszkodásban rejlik. A hagyományőrzésnek az a formája, amelyet a kökpár is megtestesít, segít megélni az „egy vérből valók vagyunk” érzését, ezáltal nagy szerepet játszhat a nemzeti önbecsülés helyreállításában.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.