Könyv egy véres korról és titkos csodáiról

Osztrogonácz Miklós egy grandiózus regénytriló­giával, az Új Kereszt Testvériséggel állt elő, melynek első kötetét, a tekintélyes vastagságú Ösvényeket immár kézbe is vehetjük.

Juhász Kristóf
2021. 06. 17. 7:45
null
Fotó: Kelemen_Aron
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bajai tanárember, Osztrogonácz Miklós megzenésített verseivel sokan találkozhattak már a Misztrál együttes tolmácsolásában – írt verset a nemrég elhunyt énekmondó, Kátai Zoltán tiszteletére is, illetve ő szerezte a Magyar Bajvívószövetség indulóját. Most egy grandiózus regénytriló­giával, az Új Kereszt Testvériséggel állt elő, melynek első kötetét, a tekintélyes vastagságú Ösvényeket immár kézbe is vehetjük. Érdemes: sodró, fölkavaró, magába szippantó, a klasszikus történelmi nagyregények erényeit is bíró, valamint fantasy-, illetve horrorelemekben is bővelkedő szöveget kapunk az egyik legizgalmasabb átmeneti korból, Szent István korából, a kereszténység és az úgynevezett pogányság kultúrtörténeti határáról.

Egyéni hangvételű, izgalmas olvasmány Forrás: A kiadó

Az Ösvények nem sokat teketóriázik: az egyik főhős, Ajbars, az erdőelvi favágó már az első fejezetben megvilágosodik, vagyis istenélménye lesz egy fejére eső faágtól, de nem sokáig örülhet Isten, Tengri vagy Világlélek hívásának, mert a tündérekre vadászó, papi ruhába bújt gonosz, a Fekete Ember és csatlósai lemészárolják az egész családját, őt pedig megkínozzák, megcsonkítják. A misztikus történelmi bosszútörténet pedig több mint hatszáz oldalon keresztül hömpölyög változatlan intenzitással: kard suhog vagy lant peng, éppúgy tobzódunk a szenvedésben, mint alkalmi, vagy magasztos gyönyörökben. Magyarok, besenyők, mórok, frankok, vikingek, ruszok, velejükig romlott bűnösök és megrontott ártatlanok keresik igazságukat, és nem válogatnak az eszközökben. Véres, brutális világot fest Osztrogonácz, aminek sötétségén a bosszú komor igazságánál jóval fényesebb, valódi csoda dereng át a teremtés titokzatos és a tudatlanok által kiirtásra ítélt lényei, a tündérek beavató monológjaiból:

„Először létezett egy ősnyelv, amit a világ összes embere beszélt. Daliás, csodás idők voltak azok. […] akkor még hallgattatok ránk, meg tudtuk zabolázni a bennetek szunnyadó gyilkolni vágyást. Olyan közel álltatok Istenhez, ahogyan soha többé nem fogtok. Az állatok sem féltek tőletek: a madár a vállatokon tanyázott, az őz, a szarvas a kezetekből evett, hasonlóan, mint a bibliai Édenben. Aztán jött a szétaprózódás. Ahogy különváltatok és más földekre vándoroltatok, új dolgokkal ismerkedtetek meg. Ez idő tájt sokat fejlődtetek, ebből kifolyólag új szavakat tanultatok. Népem még akkor is segített benneteket. A sokféle nyelvvel színesebbé akartuk tenni a világotokat, de úgy érzem, hibáztunk, mert ha jobban belegondolok, csak még inkább felapróztunk titeket.”

Majd a tündérek ajándékot adnak Ajbarsnak, az említett főhősnek, ugyanis neki adják a világ összes nyelvének tudását, cserébe pedig csak annyit kérnek, hogy szeresse őket. Így indulhat el az egykori favágó a világjáró útra, melynek célja látszólag a bosszú – valójában a béke keresése.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=MgdV0F4nHt0[/embed]

 

Az Ösvények bátor és mentalitástörténetileg hiteles naturalizmusa, a mindent átitató spiritualitás, vad vagy álomszerűen szép ősmítoszoknak szabad és költőien ihletett interpretációja egyéni hangvételű, izgalmas olvasmánnyá teszi Osztrogonácz Miklós regényét. Várjuk a folytatást.

Osztrogonácz Miklós: Ösvények. Szerzői kiadás, 2021.

Az érdeklődő olvasók a Mindenség Kiadó weboldalán tudják megvásárolni a könyvet, illetve a szerző facebook oldalán kérhetnek információt, vagy épp olvashatnak egyéb tartalmakat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.