Közösen építhetjük újjá Zétény kulturális intézményét

Látványos összefogás kezdődött Trianon 100. évében a szlovákiai kultúrház újjáépítéséért: eddig közel tízmillió érkezett már a támogatóktól. Ismert, tűzesetben leégett a bodrogközi Zétény kulturális létesítménye és polgármesteri hivatala május 6-án, a Nemzeti Művelődési Intézet adománygyűjtő akciót indított a közösségi ház újjáépítésére.

Szilléry Éva
2020. 07. 07. 13:17
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyelőre folyamatban van a károk felmérése, a tűz okát sem lehet pontosan tudni, de feltételezhető, hogy mesteremberek munkálatai okozhatták a balesetet május 6-án – fogalmazott lapunknak Kukó Miklós zétényi polgármester, aki nem szeretne a rendőrség hivatalos közleménye előtt állást foglalni a tragédiáról.

Várhatóan a bontási költségek és tetőszerkezet újjáépítése lesz a kulturális intézmény legnagyobb kiadása, de a több ezer kötetből álló könyvtár elvesztése is komoly eszmei kárt jelent. Mint a városatya a Magyar Nemzetnek elmondta, az összefogással a könyvtári állományt sikerül pótolni, még ha nem is a korábbi antik gyűjteménnyel megegyező kötetekről van szó, de csaknem ötezer könyv érkezett két hónap alatt.

Királyhelmectől tíz kilométerre északnyugatra, Latorca és Tice között fekszik az alig nyolcszáz főt számláló Zétény, amelynek kulturális intézményében aktív szellemi élet folyt. A település kultúrháza több célcsoport igényeit kiszolgálva működött, kínálatában számos tábor, gyermekprogram, nosztalgiadélután, települési ünnepség szerepelt. A ház falai között a helyi asszonykórus, a kártyaklub, az asztaliteniszkör és több civil szervezet is otthonra lelt.

A május elejei tragédia következtében a település gazdag könyvtárállományát teljes egészében elvesztette, leégett a táncterem és a tetőszerkezet is, csak az épület főfalai maradtak meg. Száz év emlékei, kulturális dokumentumai semmisültek meg a pusztító tűzvészben.

Mint országos módszertani szervezet, a Nemzeti Művelődési Intézet (NMI) elkötelezett az elszakított nemzetrészek kultúráját ápoló szakemberek és munkájuk iránt, a nemzeti összetartozás Trianon 100. évfordulóján nagyobb hangsúlyt kap.

Az NMI felhívást tett tehát közzé, melyet több ezer szakmai partnernek is szétküldött, hogy adományaikkal támogassák a szlovákiai település kulturális központját.

A felhívás szövege a Nemzeti Művelődési Intézet honlapjának főoldalán érhető el.

Kukó Miklós polgármester a Magyar Nemzet érdeklődésére azt is elmondta, a tetőszerkezet felépítése mintegy százezer eurós kiadás lesz, ennek közel egyharmada érkezett meg civilektől. A tűz és a pandémia miatt ezen a nyáron nem tudnak táborokat rendezni a szlovákiai településen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.