Lábashalak, irgalmatlan óriások

Friss, dohszagtól mentes, középkori levegőt szippanthat Zsámbékon, a Zichy Miklós téren az, aki ellátogat február 22-én a télbúcsúztató Fékomadta fesztiválra. A középkori hagyományok újrafogalmazása és a közösségformálás jegyében szervezték déli 12 órától este 8-ig programokat, az ötletgazdák valódi vásári forgatagot, felszabadult, télűző hangulatot ígérnek.

Juhász Kristóf
2020. 02. 19. 6:55
null
Este lesz boszorkánypör is, aminek a végén elégetik a telet jelképező kiszebábot Fotó: Fejér János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zsámbék építészeti emlékei középkori hangulatot árasztanak. Egyik legrégibb településünket (és környékét) még III. Béla adományozta a felesége, Capet (vagy Franciaországi) Margit kíséretében hazánkba érkező Aynard lovagnak.

Ennek a kornak némi képzelőerővel kiegészített vagy újraálmodott miliőjét igyekszik megjeleníteni a Fékomadta többek között az Aynard lovag tiszteletére tartott, X–XI. századi harcos hagyományőrző csapatok mustrájával – a szombathelyi Nyugati Gyepűk Pajzsa Haditorna Egyesület aktív részvételével. A fegyverek kipróbálására is lehetőség nyílik, és persze lesz bajvívás, íjászat, lehet hajítani kelevézt (avagy kelevízt, őseink könnyű hajítódárdáját, amit vadászatban és háborúban egyaránt használtak) meg csatacsillagot, aminek semmi köze a dobócsillaghoz, merthogy buzogány, lehetőleg héttollú, mint Arany Toldijának.

Este lesz boszorkánypör is, aminek a végén elégetik a telet jelképező kiszebábot
Fotó: Fejér János

De kevésbé szofisztikált testedzésre is lehetőség nyílik majd: csapatban lehet nevezni rönkhajításra, kötélhúzásra – persze a legizgalmasabbnak a katapultos várostrom ígérkezik.

És lesz óriásbábos felvonulás és télűző komédia a zsámbéki bestiárium képzelt lényeivel, hatalmas lábashalakkal, irgalmatlan óriásokkal, banyákkal; és lesz természetesen boszorkánypör is, aminek a szervezők már előre elárulták a kimenetelét, hiszen a telet jelképező kiszebábnak bizony égnie kell.

Az este főattrakciója a zsámbéki Aure­voir zenekar koncertje lesz. Az együttes az új (és jó) értelemben vett mulatószenét, vagyis az ezredelőre jellemző folkalapú poprockot játssza, hasonló úton járnak, mint a Bohemian Betyars, de elmerészkednek olykor vokálisabb, líraibb atmoszférák meg a versmegzenésítések irányába is.

Temperamentumukban, lendületükben, hangzásbeli útkeresésükben mégis leginkább a kelta punk vagy ír punk jellegzetes, nemzetközi mezőnyébe passzolnak – nyilván nem véletlenül voltak a Paddy and the Rats turnévendégei.

Közben a Kárpát-medence népzenekincsének minden szegmensébe belecsimpaszkodnak egy kicsit, olykor mintha alföldi betyárok keverednének egy Kusturica-filmbe, hogy aztán a hegedű mégse verekedjen össze a harmonikával, máskor az óbecsei Fokos zenekarra emlékeztető, férfias csordavokálok mennek át (a kurjongatás másik oldalára átesve) punkos ordítozásba. Izgalmasan rétegzett és pimasz zene, fogunk még hallani róluk.

A koncert után folytatódó ereszd el a hajamat a szintén helyi Kontáros együttes fogja celebrálni. Eredeti moldvai csángó zenét játszanak, és a rendszeresen tartott táncházak mellett minden évben járnak Csángóföldre gyűjteni és tanulni. A többnyire dob-kobza-hegedű-furulya felállásban muzsikáló társaság lendületes, húzós, vérbő parasztzenéje mindenkiből garantáltan kihozza majd a dobbantgatós, körtáncba beállós, felszabadult ősföldművest. Érdemes becsületes lábbeliben érkezni.

A programokról az esemény Facebook-oldalán lehet tájékozódni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.