Libamáj és zene Szent Márton napján

Minden libából készült étel más-más hazai bort kíván maga mellé, szerencsére van miből válogatnunk. De az étel akkor az igazi, ha például Charlie Winston vagy Hangácsi Márton zenél hozzá. Szombaton és vasárnap rendezik meg a Füred gasztrofesztivált.

Juhász Kristóf
2019. 11. 04. 13:21
Winston, Charlie
Charlie Winston idén visszatér Magyarországra Fotó: MTI/EPA/Dominic Favre
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Balatonfüred önkormányzata, a Balatonfüredi Turisztikai Egyesület, a Balatonfüredi Kulturális Központ és a Pannon Gasztro Akadémia tizenöt környékbeli étterem és borászat közreműködésével valósítja meg idén második alkalommal ezt a kulináris és kulturális hétvégét, amelyre mindazokat várják, akik a Márton-napi hagyományrendszer részévé vált libaételekből ennének és újbort innának rá. Az ismertető szerint a séfek célja az is, hogy bemutassák, milyen sokféleképpen készíthető el a 2012-től hungarikumnak számító hízott liba, amelynek minden része fölhasználható, és – ahogy Csapody Miklós, a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke fogalmaz – minden libából készült étel más-más hazai bort kíván maga mellé. A tradíciók szerint az újbor Szent Márton napjára forr ki (a bornak Szent Márton a bírája), ami idén november ­11-re esik, vagyis aki a fesztivál hétvégéjén újbort iszik, élményeit hétfőn tudja Martinusszal megbeszélni, aki keresztény kultúránk egyik legsokoldalúbb szentje, hozzá fohászkodhatnak többek között a szőlőtermesztők, a koldusok vagy a felderítő, illetve lovas katonák. És az absztinensek is, ezt tessék kibogarászni kultúrtörténetileg.

Charlie Winston idén visszatér Magyarországra
Fotó: MTI/EPA/Dominic Favre

A jó libamáj mellé természetesen lesznek gyermek- és felnőttprogramok, eljön a veszprémi Kabóca Bábszínház Kudzsugukila boszorkány történetével, továbbá az utóbbi idők legizgalmasabb, gyermekeknek (is) zenélő formációja, a Belvárosi Betyárok. Alapítója az a Váray László, akit a ­Colombre Bandből, és szólóestjeiről is jól ismerhetnek mindazok, akik szeretik, ha egy dalban a szöveg is jelent valamit. Hangácsi Mártontól is eredeti zenei utazásra számíthatunk, az utcazenészből lett egyszemélyes zenekar loop pedálokkal, samplerekkel és mindenféle kütyükkel csinál többrétegű atmoszférát a hagyományos egy szál gitáros vagabundság köré. Külföldi sztárvendég is akad, mint az egyszerre érzelmes és vicces angol ­Charlie Winston vagy a Mano Negra utódjának kikiáltott Che Sudaka Barcelonából, akik feltehetően legújabb, Cavernicola Recording Vol. 1. lemezük dalaival fogják megtáncoltatni a jónépet. Őszi hangulatnak pedig ott lesz a Gabin, a maga posztdzsesszes, elektro­szvinges, édes kis semmiségei­vel. Szódát is igyunk hozzá. A többi programról a fesztivál honlapján tájékozódhatunk.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.