Lövétei Lázár László kapta a Quasimodo-emlékdíjat

A balatonfüredi Salvatore Quasimodo nemzetközi költőverseny és költőtalálkozó emlékdíját Lövétei Lázár László Melyik Nap alatt? című versével, a különdíjat Zsávolya Zoltán Munkacímre című versével nyerte el, a Térey-díjat – amelyet Debrecen ajánlott fel – Garaczi László az In Cauda Venenum című versével érdemelte ki.

MTI – Magyar Nemzet
2020. 09. 18. 21:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A díjátadón Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára Európában is egyedülállónak nevezte a fesztivált, amelyre az elmúlt csaknem harminc évben mintegy tízezer verssel pályáztak a költők. Szavai szerint az időtlenség jellemzi a versenyt, hiszen a korábbi évszázadokban is hasonlóan zajlottak az irodalmi versenyek, csupán a technikai feltételek korszerűsödtek.

– Azt hinnénk, hogy a vers a múlté, de itt azt lehet tapasztalni, hogy a vers él – fogalmazott Fekete Péter.

Bóka István, Balatonfüred polgármestere (Fidesz–KDNP) szerint a rendezvény évtizedes múltja azt bizonyítja, hogy a magyar irodalom és a költészet ünnepére szükség van.

Can Togay János, a Veszprém–Balaton Európa kulturális fővárosa (EKF) program művészeti és kreatívigazgatója kiemelte: az a cél, hogy Veszprémet és környezetét kreatív régióként pozicionálják, ebben pedig Balatonfüred a város kiemelt partnere.

Idén először rendezték meg a korábbi években díjat nyert versekből született dalok versenyét. A Szőcs Géza író, Kováts Péter hegedűművész és Márta István zeneszerző összetételű zsűri Balogh Máténak Kálnay Adél Ami marad című versére írt szerzeményét találta a legjobbnak.

Szombaton a Tempevölgy és az Országút című periodikák bemutatkozásával folytatódik az irodalmi fesztivál, majd Szőcs Géza Kolozsvári hattyú, Franco Cajani Visszatekintés nyílt kártyákkal és Barabássy Miklós a Szent Korona mérnöki szemmel című könyvét mutatják be.

Szöllősi Géza vizuális művész társaságában megnézhetik az érdeklődők a kortárs magyar képzőművészet tíz legjobb alkotójának műveit bemutató, Top 10 című tárlatot a Vaszary Galériában. Trianon 100 címmel szimpóziumot is rendeznek. Szőcs Géza költő, Demeter Szilárd író, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, Elek Tibor irodalomtörténész, a Bárka folyóirat főszerkesztője, Szkárosi Endre költő, Gyurgyák János történész, könyvkiadó kerekasztal-beszélgetését megelőzően a Veszprémi Petőfi Színháznak a békediktátumról szóló előadását láthatják az érdeklődők.

Lesz olasz gasztronómiai kerti parti, megnyílik Silvio Monti kiállítása, koncertet ad a Misztrál együttes, zenél a Huckleberry Guys, Bakó Krisztina énekes és Juhász Attila zongoraművész pedig a dzsessz világába kalauzolja hallgatóságát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.