Magángaléria, küldetéssel

Az idén húszéves Godot Galéria négy éve rendez olyan kortárs művészeti vásárokat, ahol már ötvenezer forinttól megvehetők a legfiatalabb korosztály művei.

Szilléry Éva
2019. 10. 07. 12:30
null
Sáfár Zoltán szeretné, hogy a fiatal alkotókat a nemzetközi piacon is megismerjék Fotó: Éberling András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Mind nagyobb az érdeklődés a hazai kortárs képzőművészet iránt, egyre többen vásárolnak műtárgyat a fiatalabb alkotóktól, és ebben nagy szerepe volt az idén húszéves Godot Galéria koncepciózusan felépített képzőművészeti vásárainak – állítja Sáfár Zoltán, a Godot Kortárs Művészeti Intézet vezetője.

Az idén húszéves Godot Galéria négy éve rendez olyan kortárs művészeti vásárokat, ahol már ötvenezer forinttól megvehetők a legfiatalabb korosztály művei. Ezzel a módszerrel nemcsak a pályakezdők indulását segítik, de vállalt céljuk, hogy a vásárlói igényt is felkeltsék a kortárs művészet iránt.

Az egy hete nyílt művészeti vásár tudatosan a 9. Art Market mellé szerveződött. A nyolcszázötven művet felvonultató kiállításnak az óbudai Goldberger Textilgyár épülete ad helyet 1100 négyzetméteren. A képzőművészeti központ összterületének a csarnok mintegy 700 négyzetméterét adja ki, a hozzá tartozó négyszintes épület egységével egyedülálló, független képzőművészeti intézményként működik Magyarországon, amelyben projektszobák és műteremlakások állnak az alkotók rendelkezésére.

Egy hét alatt több mint száz művet sikerült eladnia a galéria vezetőinek az Y és a Z generációk munkáiból.

– Folyamatosan érkeztek a vendégek vidékről is. A mostani érdeklődésnek a kiállítási csarnok megnyitása és az Art Market külön lendületet ad – állapította meg Sáfár Zoltán.

Az általuk felépített Godot Young Generation Art Fair kiállítás és vásár évről évre egyre szélesebb alkotói kört szólít meg, de az egész éves projekt miatt is érlelődött már egy nagyobb csarnoktér szükségessége. Mivel a bérlet nem tűnt jó megoldásnak, a szervezők egy olcsó épület megvásárlásában kezdtek gondolkodni. Végül a néhai Goldberger Textilgyár ingatlanára esett a választás, amely osztatlan közös terület, száz tulajdonossal, összetett jogi struktúrában.

A kiállítás október 13-ig tart, a vételek függvényében folyamatosan változnak a kiállított munkák, ezért címkék helyett egy telefonon is követhető applikáció vezeti a látogatókat.

Sáfár Zoltán szeretné, hogy a fiatal alkotókat a nemzetközi piacon is megismerjék
Fotó: Éberling András

Az árazásról szólva Sáfár Zoltán elmondta: nincs szó arról, hogy egységáron indítanák el a fiatalok alkotásait, de meghatároznak egy minimumárat, amely alatt nem érdemes az adott művet árulni.

– Egy külön térben a Godot Galéria sztáralkotóinak a műveit is kifüggesztettük, köztük Gaál József, Nagy Kriszta, ef Zámbó István, feLugossy Lászó képeit, így nálunk megvan az a fajta lépcsőzetesség, hogy egy hatvanöt éves befutott festőművész képe jóval drágább, mint egy fiatal művész alkotása. Nagy vonalakban elmondható, hogy a fiatalok művei 50–300 ezer forintért kelnek el. Azt látjuk, hogy rosszak voltak a hazai beidegződéseink általában a galériákban található műtárgyakról, amelyek inkább a bécsi árakhoz igazodtak, és egy átlag magyar nemigen engedhette meg magának, hogy műtárgyat vásároljon. Ma ez kezd megváltozni, hiszen van, aki pár éve nálunk kezdte a gyűjtést, és mára több száz művet birtokol – fogalmazott az intézetvezető.

A kortárs képzőművészeti központ jövőjét illetően elmondta, nemzetközi kurátori pályázatokat írnak ki a hatalmas terület megtöltésére. A jelen vásárt követően felújítási munkálatokat végeznek az épületen, majd márciusban Kleb Attila fotóiból nyílik kiállítás, majd elkezdődnek a megpályázott projektek tárlatai.

Az óbudai létesítménnyel a legnagyobb kortárs magángaléria nyílt meg Budapesten, amelynek egyebek mellett az is küldetése, hogy a művészek a pályán maradjanak, sőt a nemzetközi piacon is megismerjék őket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.