Megkérdezték a tudásnavigátort: feminista vagy?

És „Lotti” válaszolt: „Az egyenlőség erős hívője vagyok, így hát mindenképpen úgy azonosítom magam, mint egy feminista.”

2020. 09. 22. 7:44
null
Two people using smart phones in cafe Fotó: 123RF
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tárcaíró barátai összejöttek egy jó kis vasárnap délutáni kávézásra, őt is hívták, aminek igencsak megörült. Amikor odaért, éppen a Google Assistanttal kezdtek beszélgetni, amely egy intelligens személyi asszisztens vagy másként tudásnavigátor. Csak azok kedvéért, akik nem tudják elképzelni, miről van szó, de hallottak már női GPS-hangot, aki ilyeneket mond, hogy „minden megvan, mehetünk” meg olyanokat, hogy „újratervezés, hat kilométer múlva fordulj jobbra”, úgy lehet leírni a „kápráztató” jelenséget, mintha a GPS-szel beszélgetne az ember. Mondjuk a tárcaíróban még soha nem merült fel, hogy beszélgessen Lottival, legalábbis az ő GPS-hangja Lottiként szokott bemutatkozni, bár ennek soha nem volt jelentősége. A tárcaíró mindig mosolygott azon, amikor elképzelte, milyen lenne, ha mondjuk Lotti nem lenne udvarias vagy éppen valamilyen szlengben beszélne, esetleg versbe szedné mondandóját, de legalább egy egyszerűbb hexametert kanyarítana abból, hogy most éppen merre kell fordulni. Egyébként a tárcaírónak már akkor is volt GPS-e, amikor senkinek sem, a tárcaíró felesége ugyanis remek módon tudta mindig mondani a térkép alapján, hogy merre kell fordulni. Arról már nem is beszélve, hogy a tárcaíró felesége a GPS-kedését mindig apró tréfákkal színesítette. A tárcaíró legnagyobb kedvence viszont mindig az a fordulat volt, hogy „itt kellett volna befordulni”. Ezen aztán mindig jót nevettek mindketten. Persze nagyon kevés alkalommal, de olyan is megesett, hogy eltévedt a család. Ám ilyenkor nem arról volt szó, hogy újratervezés, hanem arról, hogy „na, most már végképp nem tudom, merre kell menni, mert a térkép szerint megérkeztünk”.

Fotó: 123RF

A tárcaíró barátai először csak zenét kértek a Google Assistanttől, mondták, hogy mi legyen, ami aztán azonnal meg is szólalt. Aztán azon viccelődtek, hogy a kávét is szervírozhatná Lotti, ha már beszélni is tud, és ilyen kedves női hangja van. Persze nem Lottinak hívták, csak a tárcaíró mondta, amikor megérkezett, hogy nem is tudta, hogy Lotti is jött kávézni. Szóval mindenki gyorsan elképzelte Lottit, aztán amikor ezen is túl voltak mindannyian, azon kezdtek el vitatkozni, hogy Lotti vajon szívesen hozna-e kávét vagy úgy kellene könyörögni neki, esetleg háromszor is szólni kellene, vagy Lotti magától megkérdezné, hogy a vasárnapi ebédelésbe belefáradt férfiak szeretnének-e kávét inni. Ezen aztán megint lehetett nevetni, egészen addig, amíg a következő kérdés után rá nem fagyott a mosoly a tárcaíró és barátai arcára. Megkérdezte valaki ugyanis Lottit (persze angolul): Feminista vagy? És Lotti válaszolt: „Az egyenlőség erős hívője vagyok, így hát mindenképpen úgy azonosítom magam, mint egy feminista.” A választ, hogy a tudásnavigátor feminista síri csend fogadta. Majd a tárcaíró egyik barátja csak annyit mondott, hogy „srácok, úgy látom, nem lesz kávé akkor sem, ha Lotti hosszú lábakat növeszt”. Mire valaki még hozzátette, hogy „mire ez járni tud, te fogod vinni neki a kávét, nem ő neked, és örülhetsz, ha nem fogja rád borítani”.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.