Művészeti tanács alakult a szombathelyi színházban

Beckett darabja, A játszma vége próbafolyamata tavaly decemberben indult. Talán májusban lehet majd a bemutató.

Gőz József Miklós
2021. 03. 01. 17:14
null
Jelenet a  A játszma vége című Beckett-darabból   Fotó: Weöres Sándor Színház
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Leszámítva azt a szomorúságot, amely manapság minden magyar teátrumot áthat, a szombathelyi Weöres Sándor Színház jelenleg fordulópontokat él meg. Első igazgatóváltásuk játszódott le, és immár tíz éve, hogy egy felújított épületben hódolhatnak Tháliának, nézők és színészek egyaránt. 2011-ben adták át ünnepélyesen a színházépületet.

A 13. ugyan nem egészen szokásos évforduló, különösen nem a babonásoknál, de nemrég jelent meg a színház fennállása óta eltelt 13 évről szóló könyv, amelynek címe: A létra benned van. Szerzője Ölbei Lívia, aki megalakulása óta követi nyomon a színház életét, bemutatóit, előadásait, egészen a Pál utcai fiúk musical bemutatásáig interjúkat készített a színészekkel. Összesen 145 előadásról és azok elkészültéről esik szó a könyvben, amelyet szerzője a színház képeskönyvének nevezett – joggal, mert gazdag képanyaggal illusztrálta a könyvet.

Jelenet A játszma vége című Beckett-darabból
Fotó: Weöres Sándor Színház

Jordán Tamás – aki nem indult el az igazgatói pályázaton, januárban búcsúzott el a társulattól és a várostól is, hiszen nyugdíjba megy – nyilvánosan adta át a színház jelképes kulcsait a korábban kinevezett Szabó Tibornak. Ő szintén alapító tagja a színháznak. Nem sokkal ezután kiderült, hogy munkáját a továbbiakban művészeti tanács segíti. Tagjai: Horváth Csaba koreográfus, Nagy Cili színész-rendező, Nagy Péter István rendező-koreográfus, Sardar Tagirovsky színész-rendező és Kiss Csaba József Jászai-díjas és József Attila-díjas rendező, drámaíró. Feladatuk lesz, hogy javaslatot tegyenek a színház repertoárjának bővítésére, a következő évadok műsorterveinek előkészítésére, a jövőbeli társulati tagok kiválasztására. Az ő javaslataik alapján szeretne megnyerni a színház olyan alkotókat, akikkel együtt meghatározhatják a színház arculatát.

Szabó Tibor elképzeléseiben új elem még, hogy szerinte a szombathelyi színháznak a testtudatos színjátékot és a népszínházi funkciókat kell előtérbe helyeznie. Utóbbiakat azért, mert egy kisvárosban többféle igényt kell kielégíteni. Még az sem elképzelhetetlen, hogy a jövőben nagyoperettet is játszanak majd. A következő évad nyolc darabot foglal magában, amelyek közül hat bérletes, kettő bérleten kívüli lesz. Márciusban kiosztják az előadandó darabok szerepeit, áprilisban és májusban a közönséggel is megosztják a jövő évad pontos terveit. Mindannyian reménykednek, hogy hamarosan testközelben is találkozhatnak a nézőkkel, természetesen az akkor érvényes járványügyi előírások betartásával.

Erre a találkozásra kész produkcióik is vannak, például Beckett darabja, A játszma vége, amelynek próbafolyama tavaly decemberben indult. Eredetileg január végén mutatták volna be, de járványügyi enyhítések helyett szigorítások jöttek, így talán májusban lehet majd a bemutató.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.