Online segítség a szülőknek

Online meseolvasás, otthonról is nézhető bábelőadások – a sokat kárhoztatott digitális kütyük most jó szolgálatot tehetnek az otthon maradó családoknak. Megtekinthető a marosvásárhelyi Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház Tejkút című előadása, a győri Vaskakas Bábszínház pedig minden vasárnap 11 órakor elérhetővé teszi egy-egy előadása felvételét.

Magyar Nemzet
2020. 03. 17. 9:21
null
Vuk a győri Vaskakas Bábszínházban Fotó: Kisalföld/Nagy Gábor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár bezártak az iskolák, sok gyerek mégsem marad otthon – játszótereken, bicikliútvonalakon, parkokban gyakran lehet találkozni kisiskolásokkal, akiket szabadtéri programra csábít a napfényes tavasz. Holott a járványügyi intézkedés egyértelmű lényege, hogy aki teheti, maradjon a lakásban. Kétségkívül nagy kihívás előtt állnak a szülők, akik épp otthonról dolgoznak, miközben gyermekeik a látszólagos szabadság édes perceit szeretnék minél több családtaggal megosztani, matematikai feladatlapok és unaloműző játékok kihívásaival ötpercenként keresik meg valamelyik felnőttet, és akkor a testvéri civakodásokról még nem is esett szó.

Bizonyos szempontból idilli, hogy együtt a család, más szempontból pedig az is fontos, hogy a szülők a saját feladataikra is tudjanak koncentrálni, ezért az otthonmaradás nemcsak játék és mese. Ilyenkor nagy segítséget nyújthatnak az eddig sokat kárhoztatott digitális eszközök és azok az önkéntesek, akik szabadidejükben vagy szabaddá vált idejükben gondolnak a gyerekek szórakoztatására.

Egy-egy színezőlap vagy kirakós mellé is nagyon jó program lehet a Madárka meséi – Minden gyereknek jár a mese nevű Facebook-oldal meglátogatása. „Sziasztok. Madarász Éva vagyok, színész, szinkronszínész. A gyerekeknek talán a Scooby-doo Vilmájáról a legkönnyebb beazonosítani a hangomat… Tavaly elkezdtem egy meseolvasós projektet a saját Facebook-oldalamon. Minden este olvastam azoknak a gyerekeknek, akiknek esetleg épp nem ér rá az édesanyja mesélni. (Megesik, sokszor este is elfoglaltak vagy csak simán fáradtak vagyunk.) De! Minden gyereknek jár a mese!!! Tegnap a koronavírusnak köszönhető otthonmaradási kényszer miatt újra elkezdtem” – olvasható az oldal létrehozójának bemutatkozásában.

Vuk a győri Vaskakas Bábszínházban
Fotó: Kisalföld/Nagy Gábor

Györfi Anna színművész, énekesnő a hivatalos oldalán vasárnap osztott meg egy kedves videót az alábbi bevezetővel: „Ebben az elcsendesedett időszakban kezembe került kislánykorom egyik kedvenc könyve, A sehány éves kislány. Sok kezdeményezés van a Facebookon az online kulturálódás erősítésére, úgy gondoltam, hogy ezzel az egyszerű kis videóval most a gyermekeknek kedveskednék. Fogadjátok szeretettel!” Azóta több mint 47 ezerszer hallgatták meg a mesét.

A győri Vaskakas Bábszínház is példamutatóan reagált a kialakult helyzetre: minden vasárnap 11 órakor elérhetővé teszik egy-egy előadásuk felvételét. Ezen a hét végén az intézmény YouTube-csatornáján az L. Frank Baum Oz, a nagy varázsló című meseregénye alapján készült Óz című előadást lehet megtekinteni. A marosvásárhelyi Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház pedig egy kortárs darabot, a Király Kinga Júlia Tejkút című művéből készült gyerekelőadást tette közzé az intézmény YouTube-csatornáján és Facebook-oldalán.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.