„Operapástétom” is jár a vacsoránk mellé

Újra találkozhatunk a tavasszal már megismert Müpa Home közvetítés-sorozattal, amelynek köszönhetően estéről estére népszerű előadásokat láthatunk otthonunk kényelmében. November 12-e óta kiváló – és először a Müpa Home keretében sugárzott – koncertfelvételekkel örvendeztetik meg a nézőket. Hetente többször pedig a Bartók Béla Hangversenyteremből közvetítenek élőben közönség nélkül zajló koncerteket.  

2020. 11. 24. 19:00
null
Fotó: Müpa
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Müpa Home e heti műsorán a két élőben (online live stream) közvetített koncert mellett a 2019-es Európai Hidak fesztivál egyik sztárfellépőjének előadását is újraélhetik a nézők a Müpa honlapján és YouTube-csatornáján.

– Szeretnénk, ha a Müpa közönsége ebben a rendkívüli helyzetben is találkozhatna a világ legkiválóbb művészeivel és legizgalmasabb alkotóival, ezért az elkövetkezendő hetekben a jól ismert időpontokban megnyitjuk a Müpa virtuális hangversenytermét és előadótereit, és az elmúlt évek egy-egy felejthetetlen előadását közvetítjük – áll az intézmény közleményében.

A Müpa Home Live sorozat első közvetítése alkalmával az éppen 35. születésnapját ünneplő világhírű csellista, Várdai István és a messzi Izlandról érkezett zenésztársa, Víkingur Ólafsson zongoraművész adtak felemelő koncertet a többszörös telt háznak megfelelő számú néző előtt. Mind a művészek, mind a koncerten dolgozó szakemberek számára megható volt a közönség szeretete és támogatása, akik ezekben a nehéz időkben is folyamatosan bizonyítják, hogy milyen fontos szerepet tölt be az életükben a kultúra.

Ízelítő a novemberi programból

Az olasz Berry White-ként is emlegetett Mario Biondi érzékien búgó baritonjáért nemcsak hazájában rajonganak, nemzetközileg is elismert tolmácsa a soul és R’n’B zenének. A november 25-én látható koncertfelvételen a dalait tökéletes angolsággal előadó Biondi csak ritkán énekel anyanyelvén, ám a magyar közönséggel ez alkalommal kivételt tett.

Mario Biondi
Fotók: Müpa

Izgalmas komolyzenei kalandban lehet része annak, aki november 28-án Hollerung Gáborral és a Budafoki Dohnányi Zenekarral tart a képernyők előtt. Ebben pedig egy, a XVIII. században kedvelt zenei műfaj, a pasticcio lesz segítségükre. Az eredetileg egy olasz rakott tésztaételre utaló, de pástétomként is fordítható kifejezés tökéletesen szimbolizálja a műfajt, amelyben a szerzők különböző műveiből állítottak össze egy új alkotást. Ezen az estén Mozart egyik legismertebb operájához, a Don Juan legendáját feldolgozó Don Giovannihoz kapcsolódó zenei gondolatvilágba nyerhetünk bepillantást a szerző más művein keresztül.

Illusztráció a Don Giovanni pasticciohoz

Advent első vasárnapja jelzi az ünnepi időszak kezdetét, amikor az első gyertya meggyújtásával felkészítjük lelkünket a karácsonyi időszakra. Ehhez az elmélyüléshez kínál tökéletes zenei aláfestést az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus adventi koncertje, ahol öt remek szólista közreműködésével a barokk és a bécsi klasszika népszerű dallamai mellett a régizene igazi különlegességei is megszólalnak majd – természetesen mind az advent és a karácsony jegyében.

A Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar

A Müpa Home aktuális műsorának részleteiről az intézmény honlapján találnak bővebb információt, a Müpa Home kulisszatitkairól pedig a Müpa Blog legújabb bejegyzésében olvashatnak.

A Müpa Home programjáról korábban itt adtunk hírt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.