Óriási karácsonyfával nyílik meg az adventi vásár a Szent István-bazilikánál

Pénteken immár kilencedik alkalommal nyílik meg a karácsonyi vásár a budapesti Szent István-bazilikánál, ahol az idén az eddigieknél is több program, egy 12 méteres karácsonyfa, interaktív szelfipont és tematikus napok várják a látogatókat.

Forrás: MTI2019. 11. 22. 21:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téren több mint 150 hazai kiállító kap helyet, akik között kézműves és gasztronómiai árusok egyaránt megtalálhatók – áll a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint kiemelik, kapható lesz flódni és kinyit a „Mikulás kocsmája” is, ahol többek között áfonyás forralt bort, bombardínót vagy éppen forró barnasör-rum kompozíciót mérnek.

Az idén is látható lesz a bazilikára vetített 3D-s épületfestés, amelyet egy speciális szemüveg segítségével sötétedés után félóránként tekinthetnek meg a látogatók.

A családokat és baráti társaságokat naponta tematikus programok és meglepetések várják. A gyerekek minden nap 12 és 16 óra között kézműves foglalkozáson vehetnek részt és idén is várja őket az ingyenesen igénybe vehető korcsolyapálya, csütörtöktől vasárnapig oktatással.

A vásár kiemelt jelentőséget tulajdonít a környezetbarát, környezettudatos megoldásoknak. Ezért díszíti a teret kivágott fenyő helyett egy – a vásár történetében az eddigi legmagasabb – 12 méteres műfenyő, valamint a rendezvény ideje alatt kizárólag környezetbarát, dupla falú papírpohárban kínálják a forró italokat és az idén is szívószálmentessé teszik a rendezvényt. A pultoknál kiszolgálják azokat a látogatókat is, akik saját bögréjükkel érkeznek.

A Magyar Ökumenikus Szeretetszolgálat a vásár ideje alatt várja az adományokat „szeretet.éhség” kampánya keretében. Jelen lesz a vásárban a Movember mozgalom is, akik a prosztata- és hererák veszélyeire hívják fel a figyelmet és ingyenes szűrést is tartanak.

Karácsonyváró adventi rendezvénysorozat Zalaegerszegen

Közösségi összefogással és a jótékonyság jegyében szervezik meg az Egerszegi Advent elnevezésű programsorozatot a zalai megyeszékhelyen: a karácsonyvárás időszakában a Dísz téren felépített színpadon több száz óvodás lép fel, megnyitják a szabadtéri jégpályát és hangulatos fényfestéssel világítják meg a belvárost.

Az Egerszegi Advent közösségi élményt nyújtó, különleges programmá vált – mondta el a pénteki programismertető sajtótájékoztatón a város polgármestere. Balaicz Zoltán emlékeztetett arra, hogy Zalaegerszeg korábbi karácsonyváró rendezvénye, az Aranykapu 2015-ben új elnevezést kapott és az elmúlt esztendőkben megjelenésében és műsorkínálatában is megújult.

A részletekről elmondta, hogy az adventi időszakban a város zenélő órája a Kis karácsony, nagy karácsony dallamát játssza. November utolsó napjaiban megérkezik a város karácsonyfája, az örökzöldet hagyományos színekkel díszítik fel, a belvárost fényfestéssel világítják meg, a városháza előtti téren élő betlehem idézi a karácsonyi hangulatot.

December 6-án több száz gyermeket látnak vendégül, emellett . az Adventi Kézfogás elnevezésű programban nehéz sorsúaknak is gyűjtenek adományokat. Az adventi forgatagban a Koraszülöttmentő és Gyermekintenzív Alapítvány és a civil szervezetek, köztük a Zalaegerszegi Női Szalon külön pavilonban, folyamatos programokkal lesz jelen – fűzte hozzá Balaicz Zoltán.

Tompa Gábor, a Kvártélyház Szabadtéri Színház Kft. ügyvezetője a november 30. és december 24. között szervezett színpadi produkciókról elmondta: az Egerszegi Advent időszakában több száz óvodás lép fel a Dísz téren és a városhoz kötődő színművészek adnak műsorokat. A kórusok – köztük a Canterina Kamarakórus, a Pálóczi Horváth Ádám zeneiskola növendékei – zenei összeállítást, az Albatrosz tánccsoport látványos műsort mutat be és fellépnek majd a város nyugdíjas csoportjai is. A könnyűzenei programok közül Tompa Gábor kiemelte, hogy december 5-én Mikulás koncerttel várják a látogatókat, december 7-án pedig a Columbolam Unit lép fel a Dísz téren.

Az adventi kirakodóvásárt november 27-én nyitják meg a Dísz téren, ahol kereskedők, vendéglátók és kézművesek lesznek jelen – jelezte Tóthné Prenner Beáta, a KISOSZ megyei elnöke. Az Európa téren a Göcseji Kézműves Egyesület kézművesei és iparművészei mutatkoznak be termékeikkel, a kézművesek munkabemutatókat is tartanak, segítségükkel a gyermekek akár mézeskalácsokat is süthetnek.

Idén is lesz óriáskerék a debreceni karácsonyi vásárban

Óriáskerékkel, színes programokkal, változatos gasztronómiai kínálattal várják a debreceni adventi vásár látogatóit – írja az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében a vásárt szervező Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft.

A közlemény szerint az adventi vásárban november 23-tól december 23-ig mintegy 100 pavilonban környékbeli termelők, népművészeti mesterek kínálják majd portékáikat. A szombaton 16 órakor kezdődő megnyitó részeként a régmúltat idézi meg a hortobágyi pásztorok, juhászok, gulyások és csikósok felvonulása, a kisbírók és a vásári kikiáltók hívogatása.

Koncertet ad a Kelet Brass Band együttes. Az adventi időszakban a vásár területén minden nap kulturális programok, koncertek, kézműves foglalkozások várják az érdeklődőket.

A Kossuth téren idén először állítják fel azt az óriáskalendáriumot, amelynek december elsejétől naponta kinyíló ablaka az ünnep üzenetével „ajándékozza meg” az arra járókat. A családok kedvenc találkozási pontjának szánják a szervezők az adventi kuckót, ahol a különböző foglalkozásokon a karácsonyfa alá kerülő ajándékokat is elkészíthetik a gyermekek.

Idén is megnyitja kapuit a nagyközönség előtt a Régi Városháza, amelynek belső udvara a Debreceni Állat- és Növénykert közreműködésével betlehemi élőképpé „alakul át”.

A város főterén, a Nagytemplom előtt idén is felállították az óriáskereket. A Debrecen Eye névre keresztelt 45 méter magas, zárt gondolás óriáskerék 360 fokos körpanorámát biztosít majd a látogatóknak. A vásár egyik különlegessége lesz az a melegedő, amelyet Németországból, a Fekete-erdőből hoztak a Kossuth térre. A hüttében a forralt bor mellett a vendégek megkóstolhatják a finn mintára szabadtűzön sütött lazacot, a brüsszeli gofrit, a holland minifánkot és az óriáspalacsintát is. A közleményben hangsúlyozzák: a belváros és az egyes városrészek ünnepi díszkivilágításához mintegy 200 ezer égőt használtak fel. Idén külön díszkivilágítást kap a Rózsa utca, a Simonffy utcában pedig 17 elemből álló fényfüggönyt építenek a hangulatos teraszok fölé. Az első adventi gyertyagyújtást, közös éneklést december elsején tartják a debreceni Kossuth téren.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.