Promenád – Színháztörténeti titkokra derül fény az M5 új műsorában

Sztankay Ádám a Duna Televízón látható Hogy volt?! mellett az M5 kulturális csatorna új műsorában, a Promenádban folytatja színháztörténeti oknyomozó újságírói munkáját. A hatrészes tévésorozatban a második világháború előtti és utáni magyar színészlegendák életének kulisszái mögé pillanthatunk be. Az első epizódban, amelyet szombaton 21.05-kor tűznek műsorra, Bajor Gizi történetét ismerhetjük meg.

Magyar Nemzet
2021. 05. 07. 15:23
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Promenád Sztankay Ádám kalauzolásában és narrációjával kíséri végig a sokszor megdöbbentő művészsorsok fordulatait. Archív felvételek felhasználásával, történészek közreműködésével és eredeti helyszíneken forgatott jeleneteken keresztül tárulnak fel a politika által kettétört, meghurcolt, partvonalon kívül rekesztett életutak – áll az M5 kulturális csatorna lapunkhoz eljuttatott közleményében.

Mint írják, a színháztörténeti titkok nyomába eredő műsor Sztankay Ádám nagy sikerű Origó-blogsorozatán alapul. A Promenád epizódjaiból megismerhetjük a XX. század emberpróbáló történelmi viharainak kitett művészsorsokat – azokét, akik egyenes gerinccel vészelték át a megpróbáltatásokat, és azokét is, akik kollégáik tönkretételében, meghurcolásában vállaltak úttörő szerepet.

A két világháború közötti élénk színházi, filmes élet, a szovjet megszállás, a színházak államosítása, a kommunista államhatalom berendezkedése, valamint az új kultúrpolitikai irányvonal erőszakos keresztülvitele számos tragédiával járt.

A közleményből kiderül, hogy minden epizód egy-egy színészlegenda egyéni sorsán keresztül mutatja be, milyen sorskérdések, milyen választási lehetőségek elé állította őket a történelem. A Promenád első részében Bajor Gizi kalandos élete tárul elénk. A Kossuth-díjas színésznő a modern színjátszás egyedülálló személyisége volt, akinek egy ország hevert a lábai előtt. Viharos magánélete, vakmerő bátorsága és tragikus halála azonban a mai napig beárnyékolja sikerekben gazdag életét. Az epizód előzetesét IDE kattintva tekinthetik meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.