Rekordösszegért kelt el Csontváry Kosztka Tivadar festménye

A hazai műkincspiacon magánkereskedelemben a nyilvános eladások között a valaha volt legmagasabb áron vásárolták meg Csontváry Kosztka Tivadar Hídon átvonuló társaság című festményét. Az egykori Bedő-gyűjtemény fő műve a festő egyik legrejtélyesebb képe.

Magyar Nemzet
2021. 07. 13. 15:37
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Csontváry-életmű ismert alkotásai közül alig több mint húsz festmény található meg magángyűjteményben, a többit múzeumok, közgyűjtemények őrzik. Ezért a Csontváry-festmények valódi ritkaságnak számítanak a műkereskedelemben. A festőművész eddigi legdrágábban értékesített festménye a Traui tájkép naplemente idején volt, amely 240 millió forintért kelt el 2012-ben.

Az alkotás szimbolikáját eddig még senkinek sem sikerült megfejtenie Forrás: Virág Judit Galéria

A Hídon átvonuló társaság című festményt 2006-ban 180 millió forintért vásárolta meg egy magángyűjtő. Megtisztelő, hogy tizenöt évvel később ismét mi értékesíthettük a festményt, amely nyári kiállításaink fő műve lett. Az alkotást ismét magángyűjtő vásárolta meg. A felek kölcsönös megállapodása alapján az eladási árat nem hozhatjuk nyilvánosságra, de magánkereskedelemben Magyarországon a valaha volt legmagasabb árú festményeladásról beszélhetünk” – emelte ki a lapunkhoz eljuttatott közleményben Törő István, a Virág Judit Galéria ügyvezetője.

A Hídon átvonuló társaság Csontváry Kosztka Tivadar egyik legtöbbet reprodukált alkotása. A 60×72 centiméteres képet a művészettörténészek Csontváry nagy kompozícióinak előzményeként tekintik.

Szimbolikáját régóta kutatják, azonban eddig még senkinek sem sikerült igazán feltárni. Az 1901 körül készült dinamikus kompozíciójú festményt mesebeli álmodozó figurák, vadászok, lovasok, köztük egy amazon, bohócok, gyermekét karjában tartó anya, tétova férfiak népesítik be.

A Hídon átvonuló társaság is azok közé az alkotások közé tartozott, amelyeket a művész a bérelt patikájában őrzött. A közönség először a festő halála után tizenegy évvel, 1930-ban az Ernst Múzeum Csontváry-kiállításán láthatta.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.