Rudolf Péter katarzisról beszél

Több tekintetben bizonytalan időszakban éri a kinevezés Rudolf Péter Kossuth-díjas színész-rendezőt, akit kedden Karácsony Gergely főpolgármester a Vígszínház élére nevezett ki. „Sem a színház, sem a világ nem lesz már olyan, mint annak előtte – fogalmaz nemrég kiadott nyilatkozatában a leendő igazgató és közben megtisztulásról, katarzisról beszél. A színházi és a gazdasági életben kialakult válság helyzetben Rudolf Péter, a Vígszínház leendő igazgatója nem szeretne a terveiről nyilatkozni, hiszen még senki sem látja mi lesz megvalósítható az elképzelésekből.

Szilléry Éva
2020. 03. 25. 19:41
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint ismert, hárman pályáztak a legnagyobb budapesti színház élére: Eszenyi Enikő a jelenlegi igazgató, Csányi János és Rudolf Péter. Eszenyi Enikő igazgatói attitűdjét a társulat jelenlegi és egykori tagjai több tucatnyian sérelmezték és indítványozták, hogy vizsgálja ki a teátrum fenntartója azokat a visszaéléseket, amelyek igazgatása alatt történtek. Az igazgatónő több megszólalásban tagadta a vádakat, kemény vezetőnek mondta magát, de úgy fogalmazott, mindent a színházért tesz. Az elmúlt hetek összefogása után Eszenyi Enikő végül visszavonta pályázatát és bejelentette: kilép a teátrumból.

Kedden Karácsony Gergely főpolgármester, minden érintettel egyeztetve egy személyben Rudolf Pétert nevezte ki igazgatónak, rendhagyó módon 2021. december 31-ig. Mint fogalmazott nem maradhat vezető nélkül a színház, így a jelen helyzetben ezt tartja a legjobb döntésnek, noha Rudolf Péter pályázatát nem támogatta egyhangúlag a szakmai bizottság. A főpolgármester azt is kifejtette, minden elismerése azért, hogy Rudolf Péter a járvány és a botrányok sújtotta időben is elvállalja a színház vezetését.

A kinevezett igazgató egyelőre nyilatkozatban köszönte meg a a megbízatást. – Kivételes megtiszteltetés a Vígszínház igazgatójának lenni, de ezek most nem lehetnek az öröm pillanatai. Túl sok fájdalom, túl sok indulat tört felszínre az elmúlt hetekben. Abban reménykedem, hogy minden, ami most történik a színházi szakmában és a világban, az tisztulást hoz, katarzist. Sem a színház, sem a világ nem lesz már ugyanolyan, mint annak előtte. Nem tudhatjuk, mikor áll vissza a rend, mikortól tehetjük újra a dolgunkat –fogalmazott. A színész-rendező pályázata egyébként nyilvános volt hetek óta, ebben leszögezte, hogy polgári népszínházban gondolkodik.

„Hiszek abban, hogy önmagában nem minősít egy műfaj. Ha többrétegű az előadás, széles nézői „merítéssel” tud működni. Ki-ki meglelheti benne a maga örömét”– írta a dolgozatban.

A társulatról szólva az egzisztenciális biztonságot is kiemelte, mint fogalmazott, megválasztása esetén szeretné a társulatot megerősíteni, az évek óta tapasztalható fluktuációt megállítani, és a hiányzó szerepköröket betölteni.

A manapság túlontúl átpolitizált színházi szakmára utalva kijelentette, nem érdekli senki politikai beállítódása. „Ügyekhez van viszonyom, ezek mentén szólalok meg, függetlenül attól, mely politikai erő szája ízének felel meg a mondandóm. Ezt talán nem árt leszögezni egy pályázat írásakor, ezzel mintegy leegyszerűsítve a jövőbeni elvárásokat az intézménnyel vagy a személyemmel kapcsolatban. Kibeszélni. Vonalat húzni. Békét teremteni. Vállalva a naíva szerepét szajkózom ezt immár évek óta minden közéleti megszólalásomban.”

Szerinte a Vígszínháznak szellemi mágnesként kell működnie. Az egyik legfontosabb feladatnak tekinti, hogy egy szakmai, szellemi közösséget hozzon létre.

Noha a keddi színháztörvény elfogadása után valószínűsíthető, hogy a Vígszínház is azok közé a teátrumok közé tartozik majd, amelyek finanszírozását a kormány teljes egészében átvállalja, amíg a kezelői jogkörről születik megállapodás, addig a Fővárost illeti a fenntartói jog.

Karácsony Gergely Facebook bejegyzésében azt írta, a Vígszínház ügye igazi szomorújátékká vált az elmúlt hetekben. „Egy végtelenül fájdalmas megtisztulási folyamat zajlik a művészeti életben, világszerte. Amit korábban hallgatásba burkolt eltűrés övezett, az mára tűrhetetlenné vált. Hogy így alakult – és jó, hogy így alakult – az a jövőre nézve is kijelöli, milyen normák tiszteletben tartása lett elemi kötelessége minden színházi vezetőnek. Miként mostantól bármely társulat minden tagja számára lehetőségnél több, hogy azonnal felemelje hangját, ha bárki ezeket megsérti. Ezzel együtt is Eszenyi Enikőnek a Vígszínház vezetésébe fektetett energiáját, munkáját meg kell köszönnünk”– írja a főpolgármester.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.