Szabadtéri operagála az Eiffel Műhelyház melletti parkban

Szabadtéri operagálát rendez augusztus 19-én a Magyar Állami Operaház: az Eiffel Műhelyház körüli parkban a dalszínház művészei mellett Jonas Kaufmann tenor is fellép – közölte az intézmény pénteken az MTI-vel.

Forrás: MTI2020. 07. 31. 19:56
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az összegzés felidézi, hogy bár az elmúlt évek legnagyobb operaházi beruházása, az Eiffel Műhelyház hivatalos átadása márciusban meghiúsult a veszélyhelyzet miatt, a munkálatok az előadások számára ellehetetlenült időszakban is folytatódtak. Megtörtént a komplexumot körülvevő, Kodály Zoltán nevére keresztelendő park tereprendezése és füvesítése, elkészültek a parkolók, és a teljes közönségforgalmi közlekedési rendszert is kialakították.

„Az így létrejött egyhektáros közösségi tér a szabad ég alatt teremt lehetőséget az Opera művészeinek arra, hogy grandiózus keretek között térhessenek vissza a zeneszerető közönséghez. Húsz kiváló magyar operaénekes három magyar karmester vezényletével, valamint az Opera zenekarának és énekkarának támogatásával ad elő egy-egy népszerű áriát – a művészeket az elmúlt időszak legtöbbet veszített magánénekesei közül válogattuk” – olvasható a közleményben.

A Parkfoglaló gála vendége Jonas Kaufmann lesz, aki viszont 2013, tehát első magyar operaházi fellépése óta nem énekelt operát budapesti közönségének.

A közlemény szerint a műsor első két részében a nemzetközi és a magyar operairodalom népszerű részletei csendülnek fel Donizettitől Puccinin és Wagneren át Ránki Györgyig, de a könnyedebb műfaj felé is kitekintenek az operai igénnyel megírt Porgy és Bess, a West Side Story és A denevér című darabokkal.

A Parkfoglaló gálán az Opera szólistái – Balga Gabriella, Bátori Éva, Boncsér Gergely, Fodor Bernadett, Fried Péter, Haja Zsolt, Kálmándy Mihály, Keszei Bori, Kovácsházi István, László Boldizsár, Meláth Andrea, Palerdi András, Rálik Szilvia, Schöck Atala, Szabóki Tünde, Szántó Andrea, Szegedi Csaba, Szemere Zita, Szvétek László és Wiedemann Bernadett – lépnek fél év után újra közönség elé.

Az este harmadik részében Jonas Kaufmann válogat legkedvesebb áriáiból. Jonas Kaufmann műsorát hangversenyeinek állandó karmestere, Jochen Rieder vezényli.

A gálán közreműködik a Magyar Állami Operaház Énekkara (karigazgató: Csiki Gábor). Az Opera Zenekart a magyar művészek programjában Kocsár Balázs főzeneigazgató, Medveczky Ádám korábbi főzeneigazgató és Rajna Martin ifjú karmester irányítja, neki ez az este operai debütálást is jelent. Az est rendezője Almási-Tóth András, az Opera művészeti igazgatója, az óriáskivetítőn látható balettetűdöket Solymosi Tamás balettigazgató válogatta. A gálaest háziasszonya Gyüdi Melitta, az Opera Café című televíziós magazin műsorvezetője.

„A Magyar Állami Operaház a legmesszebbmenőkig figyelemmel van a hatósági előírásokra: rendezvénye 500 fő feletti, ám szabadtéri ültetett esemény, amelyen minden szék névre szól. A Kőbányai útról történő beléptetéshez hőmérő kaput helyeznek el, amely az esetleg lázasan érkező vendégeket visszafordítja. A maszkhasználat – összhangban a hatályos rendelkezésekkel – nem kötelező, ám ajánlott” – olvasható a tájékoztatóban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.