Színházak kényszerszünetkor

Azt gondolhatnánk, hogy a járvány ellehetetlenítette a színházakat, lévén néző és színész híján a művészeti ág nem létezhet. Azonban még a Covid-19 sem babrálhatott ki teatristáinkkal. S nem csupán a művészek, de a műszaki kollégák egyaránt képesek adni a közönségnek, a közösségnek.

2020. 04. 03. 7:04
null
A veszprémiek a leállást követően azonnal maszkkészítésbe fogott Fotó: MTI/Vasvári Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A színházi tavasz idei első fecskéje, a Veszprémi Petőfi Színház felszabadult műhelyében szájmaszkok varrásába kezdett, biztatva a többi hazai társulatot: csatlakozzanak! Nem kellett soká győzködni a kollégákat, a Magyar Állami Operaház, a Budapesti Operettszínház, a debreceni Csokonai Nemzeti Színház, a budapesti Katona József Színház, a kecskeméti Katona József Nemzeti Színház, valamint a békéscsabai Jókai Színház dolgozói maguk is maszkgyártásba fogtak.

Maradva még a veszprémi együttesnél, az alkotói energiák megzabolázására s hogy a nagyra becsült publikum ne maradjon színházi élmény híján, elindította a Maradj otthon – majd mi megyünk! villámcsődület-sorozatát. S mennek hétvégente lakótelepekre, lakóparkokba, és a közönség az ablakból nézheti a vidám, zenés-táncos produkciókat.

A Békéscsabai Jókai Színház sem feledkezik meg a bezártságba kényszerített bérleteseiről, online felületén elérhetővé tette több régebben bemutatott sikerdarab felvételét: A kolozsvári bíróét, A varázsfuvoláét, az Aska és a farkasét, az Elnémult harangokét, a Törvénytelen randevúét, a Szélkirályét, Csehov Leánykérését, a Hetvenhétét, a Bánk bánét, valamint A kiskakas gyémánt félkrajcárjáét. A felsorolásból kitetszik, hogy a teátrum vezetése gondolt a gyermekekre, akikre a kényszerű otthonmaradás még komolyabb megpróbáltatást ró, mint a felnőttekre.

A legkisebbeket megörvendeztetik továbbá a magyar népmesékből és Szent Balázs életéről forgatott kisfilmekkel. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának pályázata tette lehetővé, hogy a Nemzeti Színház és a békéscsabai együttes művészei, az óvodások hazafias nevelése jegyében, elkészíthessék az alkotásokat.

A veszprémiek a leállást követően azonnal maszkkészítésbe fogtak
Fotó: MTI/Vasvári Tamás

A magyar költészet napjára tekintettel a színház virtuális versmondásra invitálja a vállalkozókedvűeket. Mint írják: kérik kedves nézőiket, otthon ülve, szobafogságra ítélve, az online térben kalandozva kapcsolódjanak össze. Osszák meg kedvenc versüket, prózájukat, hogy a kényszerszünet idején se maradjanak költészet, művészet, kultúra nélkül. Ápolják így is a magyar nyelvet, lírát határon innen és túl. Ennek érdekében készítsenek mobiltelefonon maximum négyperces, minimum HD-minőségű felvételt, ami lehet próza, vers, saját mű műfaji megkötés nélkül, klasszikus vagy kortárs, magyar, illetve külföldi szerzőtől. Ígérik, a legjobbakat folyamatosan megjelentetik Facebook- és weboldalukon.

A kaposvári Csiky Gergely Színház élőben közvetítette a világhálón Meggyeskert című produkciójának premierjét. A Csehov-mű Cseresznyéskert néven közismert, azonban eredetileg Meggyeskert volt, s a Nemzeti Színház is így mutatta be tavaly.

A kaposvári társulat tagjai még pörögtek a karantén-előadás befejeztével, ezért döntöttek amellett, hogy a rászoruló szépkorúak segítségére sietnek, s gyógyszereket, ételt visznek nekik a színház járműveivel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.