Tizedik jubileumot ünnepel Eger nyári színháza

Az eredeti terveken kicsit módosítva, a biztonságot szem előtt tartva kezdi meg tizedik jubileumi évadát az Egri Érsekkerti Nyári Játékok. A nyitó előadás az egészségügy munkája előtt hajt fejet, az est fővédnöke Ternyák Csaba egri érsek lesz.

Szilléry Éva
2020. 07. 01. 11:46
null
Fotó: Gal Gabor +36303330726
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Anconai szerelmesek mellett olyan közkedvelt darabokkal kezdi meg tizedik évadát az egri szabadtéri színház, mint a Csoportterápia, a Boeing, Boeing – Leszállás Párizsban, a Mezítláb a parkban, a Kölcsönlakás, valamint a Még egyszer, veled, ugyanitt.

Igazi szerelemszínház született Egerben tíz évvel ezelőtt, amikor visszafogott lehetőségek mellett, összefogással elindult a nyári színház a hevesi megyeszékhelyen. Tatár Gabriella e szavakkal emlékszik a kezdetekre: „Szerelemszínház született tíz esztendeje, hiszen nem volt pénzünk, díszletünk, jelmezeink is alig voltak. Az emberek azonban odaadták a tehetségüket, a szenvedélyüket, és a szeretetüket. Ennek egyik bástyája volt a Szegvári Menyhért, ő rendezte az első előadást. Egy pici, cirkuszi nézőtéren, padokon, de még a füvön is ültek az emberek. De, ahogy első darabunk címe is utal rá: »ilyen az élet«.” A szóban forgó darab saját átirata alapján Szegvári Menyhért rendezése volt, a SzeLaVi. A szabadtéri színház Érsekkerti Nyári Játékok néven írta be magát a magyar színháztörténetbe.

Szintén Szegvári nevéhez köthető az első gyermekdarab, az Ágacska színrevitele amit több mint háromszáz alkalommal játszottak nagy sikerrel.

Az Anconai szerelmesek című darab egy pillanata

Mesés környezet festett díszletet a kezdeti szerény színpadi lehetőségek köré eleinte. Az első években egy dobogón játszottak a színészek, s az Érsekkerti-tó volt a díszlet, ma már nagyszínpad, kamara- és gyermekszínpad várja a színház szerelmeseit. Emellett két éve nyolcszáz fősre bővült a nagyszínpad előtti nézőtér is.

A nyári színház különösen kiszolgáltatott műfaj: tavaly a 31 játszónapon 26-on esett az eső, idén meg mint minden kül- és beltéri rendezvénynek, a világjárvány szab szigorú szabályokat.

Az Anconai szerelmesek

Június végén derült ki, hogy megtarthatják a jubileumi játékokat, ha az eredeti tervek némileg csorbulnak is, a színházi estek folytatódnak Egerben. A nyitóelőadás az egészségügy dolgozói előtt hajt fejet: az Egri Markhot Ferenc Kórház dolgozói, a családorvosok, valamint a praxisaikban dolgozó nővérek előtt fognak tisztelegni, akiket az Anconai szerelmesek díszelőadásán látnak vendégül. A rendezvény jelentőségét emeli, hogy Ternyák Csaba egri érsek elvállalta a fővédnökséget.

A biztonság megteremtése felülírta a terveket: a tizedik alkalommal nem tarthatják meg a tervezett Tanulmány a nőkről című premiert, helyette az Anconai szerelmesek zenés komédiával nyitják meg az ünnepi évadot Méhes László rendezésében. Az egri játékok családi színház is: a gyerekeket hétféle zenés, illetve interaktív mesejátékkal várják július 16. és 14. között.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.