Tizenegy történet metszéspontjai, avagy A vadkacsa Miskolcon

Ibsen A vadkacsa című műve, Simone Stone The daughter című filmforgatókönyve és a színészek ötleteinek felhasználásával készített színpadi átiratot Rusznyák Gábor a Miskolci Nemzeti Színházban.

Magyar Nemzet
2020. 02. 13. 13:03
null
A gyerekek nem bűnrészesek Fotó: Gálos Mihály Samu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ibsen A vadkacsa című műve, Simone Stone The daughter című filmforgatókönyve és a színészek ötleteinek felhasználásával készített színpadi átiratot Rusznyák Gábor a Miskolci Nemzeti Színházban. Hjalmar szerényen, de boldogan él feleségével, kislányával és az idős apjával, aki tönkrement életét beteg, sérült állatok ápolásával teszi tartalmassá. Gregers tizenöt év után újra felkeresi ifjúkori barátját, Hjalmart. Gregers apja – az öreg Hjalmar valamikori üzlettársa – sikeres és gazdag. Gregers nem bírja elviselni, hogy Hjalmar csak árnya egykori önmagának. Elhatározza, hogy rendbe hozza barátja életét, úgy, hogy szembesíti a hazugsággal, amiben él. A közös múlt feltárása végzetes következményekkel jár az apák és a fiúk számára is. Rusznyák Gábor rendezésében mai történetként találkozunk az ibseni művel, a két apa harminc évvel ezelőtti, tehát a rendszerváltoztatás idején elkövetett bűneinek következményeit a gyerekek viselik, akik nem bűnrészesek, hanem elszenvedői az eseményeknek.

A gyerekek nem bűnrészesek
Fotó: Gálos Mihály Samu

Tizenegy ember története bizonyos pillanatokban találkozik, ezekből a metszéspontokból kialakuló jeleneteket láthatják a nézők a színpadon. A darab szereplői Fandl Ferenc, Harsányi Attila, Mészöly Anna, Szirbik Bernadett, Gáspár Tibor, Szegedi Dezső, Nádasy Erika, Salat Lehel, Farkas Sándor, Kerekes Valéria és Péva Ibolya. A díszleteket szintén Rusznyák Gábor tervezte, a jelmezek Tihanyi Ildi munkái. A bemutató ma este 19 órakor lesz.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.