Újraindítja személyes szolgáltatásait a Széchényi Könyvtár

Mától a koronavírus-fertőzés miatt bevezetett egészségvédelmi előírások mellett újra fogadja védettségi igazolvánnyal rendelkező látogatóit az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) és a Könyvtártudományi Szakkönyvtár (KSZK). A nemzeti bibliotéka törzsgyűjteményi olvasóterme és a KSZK keddtől péntekig 10 és 17 óra között tart nyitva; különgyűjteményeink, valamint könyves- és ajándékboltunk nyitása a fokozatosság jegyében később várható.

Magyar Nemzet
2021. 05. 04. 11:45
Országos Széchenyi Könyvtár
Országos Széchenyi Könyvtár Fotó: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A járványügyi szabályok értelmében, a távolságtartási szabályok megtartásával, ötven főben korlátozzák a könyvtárban egyszerre fogadott olvasóik számát, amit a beléptetőponton ellenőriznek. Amint az Országos Széchényi Könyvtár közleményében írják:

a maximális létszám elérése után újabb látogató nem léphet be a könyvtár területére.

„Megérkezéskor kötelező a kihelyezett érintésmentes kézfertőtlenítő használata, valamint a részvétel a ruhatárnál végzett testhőmérséklet-mérésen. A koronavírus elleni védettség igazolása a védettségi igazolvány és a személyazonosító igazolvány (vagy más személyazonosság igazolására alkalmas hatósági igazolvány) együttes bemutatásával történik a ruhatárnál. Az épület teljes területén kötelező az emberek közötti legalább 1,5 méteres védőtávolság tartása és ajánlott az arcot (a szájat és az orrot egyaránt) eltakaró maszk vagy pajzs viselése. A havi, féléves vagy éves olvasójeggyel rendelkező olvasók részére biztosított nejlontáskákat távozáskor nem kell leadni, elhasználódás esetén azokat újakra cseréljük. A napijegyes olvasók esetében a nejlontáskát csak fertőtlenítés után adjuk ki újra”– írják a közleményben.

Mától újra várja olvasóit az Országos Széchényi Könyvtár
Fotó: MTI

Az olvasótermekben egymástól biztonságos távolságban alakítottak ki egyéni olvasói helyeket, a katalógustérben kihelyezett fotelekkel pedig a korábbinál kényelmesebb lehetőséget teremtettek az olvasásra és a társalgásra.

A visszaadott raktári és szabadpolcról levett dokumentumokat 72 órás karanténba teszik; az olvasók egészsége érdekében ez idő alatt nem adják ki azokat másnak.

Ugyancsak látogatóik védelmében átmenetileg szüneteltetik az olvasói professzionális munkaállomások (OPM) és minden egyéb asztali számítógép hozzáférését, de saját eszköz használatára lehetőség van. A könyvtár nyilvános területein ingyenes wifiszolgáltatás érhető el, de saját mobil informatikai eszközzel nem rendelkező olvasóiknak a központi tájékoztatóban, illetve az általános olvasóterem és a KSZK tájékoztatópultjánál kikeresik a kért raktári jelzetet.

A mikrofilm-olvasóteremben korlátozott számban állnak rendelkezésre a munkaállomások, amelyeket használat után fertőtlenítenek, ellenben a fizikai érintkezés minimalizálása érdekében átmenetileg szüneteltetik a mikrofilmmásolat-készítési, gyorsmásoló és önkiszolgáló reprográfiai szolgáltatásaikat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.